Húsz éve még büntették őket, nemsokára talán házasságot is köthetnek az ír melegek

Egy friss közvélemény-kutatás szerint várhatóan az igenek győznek majd a jövő pénteki ír népszavazáson, amelynek következményeként alkotmányban foglalt jogként engedélyezhetik az azonos neműek házasságát. Írország az első lehet, ahol ezt a jogot népszavazás hagyja jóvá.

Az ír szavazók közel hatvan százaléka várhatóan az azonos neműek házasságának engedélyezése mellett teszi le a voksát jövő pénteken - írja a Guardian több közvélemény-kutatásra hivatkozva.

Írországban - amely hosszú időn át Európa egyik legkonzervatívabb országának számított - az elmúlt évtizedekben rohamosan nőtt a melegek támogatottsága. Ez annak is köszönhető, hogy a katolikus egyház a sorozatos gyermekbántalmazási és pedofilbotrány miatt elvesztette befolyását a szigetországban.

Az Irish Times közvélemény-kutatása szerint az ír szavazók 58 százaléka szavaz majd igennel a melegházasságra, és csak 25 százaléknyi nemre lehet számítani. A bizonytalanok arányát 17 százalék körülire becsülik. Két másik kutatás szerint az alkotmánymódosítást támogatók aránya akár a 60 százalékot is meghaladhatja.

Elemzők azt mondják, hogy bár csökkent az igenek aránya, korántsem olyan nagy mértékben, mint amikor 1995-ben a válás bevezetéséről szavaztak. Akkor az igenek 44 százalékponttal vezettek a nemek előtt, a szavazás napján viszont végül csak a megjelentek kevesebb mint ötven százaléka voksolt az igenek mellett.

Írországban sokáig tabunak számított a homoszexualitás, amelyet csak 1993-ban dekriminalizáltak. A melegek jogai mellett most azonban több politikai párt kiáll, Enda Kenny ír miniszterelnök is támogatja az azonos neműek házasságát. A népszavazási kampányban több ismert személyiség és politikus felvállalta, hogy saját neméhez vonzódik, így tett például az ország egészségügyi minisztere is.

A nem támogatói azzal érvelnek, hogy az azonos neműek házasságával nőhet az örökbefogadások, és a béranyát fogadó homoszexuális párok száma. A katolikus egyház szombati körlevelben azzal kampányolt az alkotmánymódosítás ellen, hogy azzal megváltoztatják a házasság, a család és a gyermekvállalás fogalmát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.