Húsz év börtönt kapott az afrikai „Vaslady"

Simone Gbago-t, elefántcsontpart egykori first lady-jét húsz év börtönbüntetésre ítélték, mert szerepet vállalt a 2010-es választásokat követő erőszakban.

A „Vaslady"-ként is elhíresült Simone-t azzal vádolták, hogy tevékenykedésével aláásta a nemzet biztonságát. A volt first lady férjének, Laurent Gbagbonak a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróság előtt kell fellelnie a 3000 ember életét követelő elefántcsontparti vérengzésért. A volt elnököt gyilkossággal, üldöztetéssel és nemi erőszakkal is vádolják

Az afrikai országban 2010-ben tartottak választásokat, melyet Alassane Outtara nyert meg. Gbagbo, Elefántcsontpart akkori elnöke nem volt hajlandó elismerni vereségét, melynek következményeképp utcai összecsapások törtek ki.

Simone-t és férjét 2011-ben vették őrizetbe a hatóságok. A pár egy bunkerben bujkált Abidjanban, Elefántcsontpart fővárosában, ahol a volt first lady ügyét is tárgyalták.

A hatvanöt éves Simone-t fegyveres bandák megszervezésével és a közrend megzavarásával is megvádolták. A bíróság húsz év börtönre ítélte az egykoron nagy hatalommal rendelkező politikusnőt, ezzel kétszer akkora büntetést szabva ki rá, mint amekkorát az ügyész kért.

Simone lánya, Marie a BBC-nek azt mondta, a bírói testület döntése tisztességtelen és a politika által befolyásolt volt. Gbago ügyvédje fellebbez az ítélettel ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.