Humanitárius katasztrófa fenyeget Kelet-Kongóban

A világ közvéleménye alig vesz tudomást a kelet-kongói tragédiáról, holott a Cap Anamur nevű német segélyszervezet munkatársainak beszámolója szerint nagyszabású humanitárius katasztrófa fenyeget a Gomától délre fekvő tartományban.

Az Észak- és Délkivu határvidékén található egyetlen menekülttáborból, Minovából jelentő segélymunkások leírhatatlan állapotokról számolnak be. A táborban, ahol máris több mint 35 ezer menekült tartózkodik, gyors ütemben terjednek a hasmenéses betegségek és a malária. Már most is igen komolynak gondolják a szakemberek egy kolerajárvány kitörésének veszélyét:  naponta több mint tíz új esetet diagnosztizálnak az erősen fertőző betegségből.

A minovai menekülttábor a Nkunda tábornok vezette lázadók, a kormányhű Mai Mai milíciák és a kormánycsapatok közötti harcok övezetében található. Nincs emberi fogysztásra alkalmas ivóvíz, élelmiszer, orvosi ellátás. Sok ember kénytelen gyakran napokig az esőben táborozni, a többiek bambuszból és szalmából tákolt, a szél és az eső ellen alig védő ideiglenes viskókban húzzák meg magukat. A nagyszámú menekült számára mindössze két latrina áll rendelkezésre. A Cap Anamur emberei ráadásul arra számítanak, hogy a menekültek száma drámai mértékben tovább nő majd, mert sok földönfutóvá vált ember bolyong még a hegyekben. 
 
A német segélyszervezet a drámai helyzetre való tekintettel felhívást tett közzé, amelyben a régió menekültjeinek megsegítését sürgeti: egészségügyi segítségre, élelmiszerre, egészséges ivóvízre, sátrakra, szaniterlétesítményekre van sürgető szükség. A Cap Anamur egy már működő segélyállomásáról erősítést küldött Minovába, de ez csak csepp a tengerben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.