Humanitárius katasztrófa az angolai-kongói határon

Fogat fogért, angolait kongóiért és fordítva. Egyszerűnek tűnik a képlet, ha te kiutasítod az én honfitársaimat, én is a tieidet. A politikai ütésváltásnak azonban megint ártatlan emberek isszák meg a levét.

Embertelen állapotok uralkodnak az észak-angolai Mbanza Congo városka mellett sebtében felállított menekülttáborban, ahol már eddig is harmincezer ember zsúfolódott össze, sokaknak még fedél sem jut, a szabad ég alatt alszanak - számolt be a minap Genfben az ENSZ menekültügyi szervezete, az UNHCR szóvivője, Andrej Mahacic.

A kinshasai kormány ugyanis ezerszám utasítja ki a Kongói Demokratikus Köztársaságban élő angolaiakat, akiknek zöme még a polgárháború elől menekült a határon túlra. A tömeges kitoloncolás áldozatai kegyetlen bánásmódról számoltak be. Legtöbbjüket rajtaütésszerűen otthonukból hurcoltak el, a rendőröket nem érdekelte, sem a menekültstátus, sem a tartózkodási engedély. Arra sem volt idejük, hogy a személyes cókmókjukat összekapkodják, ahogy voltak, egy szál ingben, nadrágban, akár mezítláb is, lökték fel őket egy teherautóra, amellyel egy fogdába, majd az angolai határra vitték. Sokan összeestek az elszenvedett ütlegeléstől, a nők nagy részét pedig a fogdában megerőszakolták. Szinte megváltás volt számukra a "hazatérés", még a menekülttábor kezdetleges körülményei közé is. Ami kis vagyont sikerült Kongóban összegyűjteniük, mind ott maradt, nincstelenek.

A helyszínen járt Mahacic szerint az elűzötteknek sürgős segítségre van szükségük, hiszen a menekülttáborban sem elég élelem, sem gyógyszer nem áll rendelkezésre, sőt az ivóvízellátás sem kielégítő. Sokan a közeli folyó szennyezett vizéből isznak, így a táborban gyakori a hasmenéses, hányásos megbetegedés, ami a legelemibb higiéniai feltételek (fürdő, WC) hiányában tovább súlyosbítja a bajokat.

Persze, Kinshasa sem puszta úri passzióból üldözi el országából az angolaiakat. A kitoloncolás válaszlépés arra, hogy tavaly december óta ezrével utasították ki a kongóiakat Angolából, elsősorban a Luanda fennhatósága alá tartozó - ugyancsak egykori portugál felségterület - Cabindából, amely az anyaországtól északra az Atlanti-óceán partján ékelődik a két kongói állam közé.

Az angolai kormányzat mindig is bizalmatlan volt az enklávéban élő idegenekkel szemben, s megfigyelők szerint a jövő évi elnökválasztás előtt meg akarták tisztítani Cabindát a gyanús elemektől. Az is igaz, hogy az angolai hatóságok sem bántak éppen kesztyűs kézzel a kiutasítandókkal. "A rendőrök hajnali négykor felkeltettek, széttépték tartózkodási engedélyemet, s bevittek egy zárkába, ahol megerőszakoltak, akárcsak más nőket, mielőtt kiutasítottak Angolából" - számolt be könnybelábadt szemmel az AFP riporterének az egyik áldozat, egy 23 éves nő, akit október elején toloncoltak ki a délnyugat-afrikai országból.

Az áldatlan helyzeten talán segít, hogy a két kormány néhány napja megállapodott a kitoloncolások kölcsönös leállításáról, ám a hírek szerint sok még Kongóban tartózkodó angolai nem akar már olyan országban élni, ahol nem látják szívesen.

 

Gyerekek egy menekülttáborban a kelet-kongói Goma közelében 2009. februárjában
Congolese girls displaced by war stand on the outskirts of a makeshift camp near Goma in eastern Congo, February 11, 2009. Rwandan Hutu rebels are melting into eastern Congo's bush before advancing Rwandan and Congolese forces, in a sign the surprise joint offensive will not quash militia groups at the heart of 15 years of conflict. REUTERS/Finbarr O'Reilly (DEMOCRATIC REPUBLIC OF CONGO)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.