Sorra ölik az orosz emberi jogi aktivistákat

Holtan találtak egy orosz emberi jogi aktivistát azután, hogy több hete nyoma veszett. A férfi kollégája szerint a fogvatartottak jogainak védelmezője gyilkosság áldozata lett.

Andrej Kulagin halálhíre egy héttel azután vált ismertté, hogy elrabolták és megölték Natalja Esztyemirovát, a Memorial orosz emberi jogi szervezet észak-kaukázusi munkatársát.

A nemrég meggyilkolt Natalja Esztyemirova. Vadásznak rájuk?
Chechen journalist and activist Natalia Estemirova poses at the Front Line Club in London in this October 4, 2007 file photo. Estemirova, a prominent human rights activist kidnapped in Russia's troubled Muslim republic of Chechnya on Wednesday has been found dead in woodland, the Interior Ministry in neighbouring Ingushetia said. Picture taken October 4, 2007. REUTERS/Dylan Martinez/Files (BRITAIN CRIME LAW OBITUARY)

Kulagin az Igazság nevű jogvédő szervezet karéliai regionális szervezetének vezetője volt. Utoljára május 14-én látták élve, amikor elindult otthonról, miután valaki telefonált, hogy találkozni akar vele - közölte Andrej Sztolbunov, a szervezet igazgatója az Igazság honlapján közzétett közleményben.

Kulagin holttestét még július 10-én találták meg a karéliai főváros, Petrozavodszk egyik peremvárosában egy homokbányában - mondta Sztolbunov az Eho Moszkvi rádiónak.

"Nem kétséges, hogy Kulagint meggyilkolták" - mondta az Interfax hírügynökségnek Sztolbunov, aki szerint a halálhírt a család kérésére a temetésig nem tették közzé.

Sztolbunov közölte: Kulagin a fogvatartottakkal való humánus bánásmódért küzdött Karéliában, és szorosan együttműködött a büntetés-végrehajtási szervekkel. A szervezet az utóbbi időben számos fenyegetést kapott a hatóságoktól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.