Hullanak a fejek a külügyben

Nevük mellőzését kérő forrásaink szerint a minisztériumi átadás-átvétel rendezett körülmények között zajlott le. Az új kormány képviselőit elsősorban a tárca költségvetésének állapota érdekelte, ezen belül is a folyamatban levő ingatlaneladások és a nemzetközi szervezetekkel szembeni magyar tartozások ügye.

Minden jel arra utal, hogy a vezetőcserék a szokásosnál jóval nagyobb arányúak lesznek, és főosztályvezetői szintig lényegében teljeskörűnek mondhatók majd. A személycserék felülről lefelé haladnak. A már kinevezett két államtitkárhoz – Németh Zsolt és Bába Iván – várhatóan még e héten csatlakozik egy harmadik is Győri Enikő személyében, aki eddig a Fidesz európai parlamenti frakcióját erősítette.

A helyettes államtitkárok közül sem marad senki a helyén – a posztot eddigi betöltő diplomatákat úgynevezett tartalékállományba helyezték és Martonyi János miniszter közölte velük, hogy addig ne járjanak be munkahelyükre, míg sorsuk nem rendeződik. Közülük lesz, aki állományban maradhat, sőt egy-kettő esetleg nagyköveti kinevezésre számíthat. Ami utódlásukat illeti, az új felállásban hat-hét helyettes államtitkár működik majd – a jelöltek között emlegetik Sztárai Péter, Pandur József, Keskeny Ernő és Körösi Csaba nevét.

Felmentésre számíthat valamennyi főosztályvezető is – további alkalmazásukról egyedi elbírálás alapján dönt majd az új vezetés. Mátrai Zsuzsát hírek szerint Pataki Eszter váltja a külügyi szóvivői poszton, aki eddig Martonyi János kommunikációs tanácsadója volt és szorosan kötődik a Fideszhez. Leálltak az esedékes váltások is a nagykövetségeken, bár több tucat beosztott diplomata vár a kiutazásra érvényes kinevezési papírokkal a zsebében. Velük azt közölte a tárca új vezetése, hogy minden kiküldetést felülvizsgálnak.

Ez adott esetben főleg az EU-s magyar elnökség előkészítésében, valamint a balkáni relációban okozhat fennakadásokat.

Nem kapcsolódik ugyan szorosan a KüM ügyeihez, de a külügyekkel foglalkozó szakemberek körében figyelmet keltett az a hír, hogy Orbán Viktor kormányfő külpolitikai tanácsadója a jövőben Gottfried Péter lesz, aki az előző Orbán-kormány idején helyettes államtitkárként elsősorban külgazdasági témákkal foglalkozott, majd pedig a következő kabinet nagykövetnek nevezte ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.