Hullanak a fejek a bengázi jelentés miatt

Lemondott az amerikai külügyminisztérium biztonsági főnöke, és három másik munkatársat is felmentettek munkájuk alól, közölték szerdán, a szeptember 11-ei bengázi támadásról szóló jelentés nyilvánosságra hozatala után.

Lemondott Eric Boswell, a diplomáciai biztonságért felelős államtitkár-helyettes, közölte Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium szóvivője, és hozzátette: Hillary Clinton elfogadta a lemondást. Nuland bejelentette azt is, hogy az ARB (a minisztériumon belül működő felelősségvizsgáló bizottság) négy tisztségviselőt nevezett meg, hármat a diplomáciai biztonsági ügyekkel foglalkozó iroda, egyet pedig a közel-keleti iroda munkatársai közül.

Korábban egy nevét elhallgató forrás elmondta, Boswellt, helyettesét, Charlene Lambet és Raymond Maxwellt, a Magreb-országok ügyeiben illetékes főcsoportfőnököt szólítottak lemondásra, a negyedik név egyelőre nem ismert.

A szeptember 11-ei támadást vizsgáló jelentés megállapította, a bengázi képviselet egyáltalán nem volt felkészülve a támadásra, amelyben meghalt Christopher Stevens líbiai nagykövet és másik három diplomata. Az ARB elemzése szerint súlyos hiányosságok voltak a minisztérium két irodájában (a közel-keleti, valamint a diplomáciai biztonsági ügyekkel foglalkozóknál), gyenge volt az együttműködés több washingtoni tisztségviselő között, és zavar volt azzal kapcsolatban, hogy kinek kell kezébe vennie az irányítást, meghozni a politikai és a biztonsági döntéseket.

A bengázi támadás rossz fényt vethet Hillary Clinton miniszteri tevékenységére, habár a jelentés konkrétan őt nem említi. A vizsgálatot vezető bizottság elnöke szerint a hiányosságokat alacsonyabb szinteken kell keresni, több republikánus politikus azonban vérszemet kapott, és Clintont akarják felelősségre vonni. Sokan támadták közülük Susan Rice ENSZ-nagykövetet, aki a támadás után azt állította: a bengázi incidens a Mohamed-ellenes film miatti tüntetésből fejlődött ki, nem előre eltervezett támadás volt. A januárban lelépő Clinton kijelentette, figyelembe veszi a jelentés 29 ajánlását. A 2013-as nemzeti védelmi felhatalmazási terv egyébként ezen a héten kerül a Kongresszus elé, amely többek között megerősítené a tengerészgyalogosok jelenlétét a nagykövetségeken, így akár ezren is vigyázhatnának az épületekre, írja a Reuters.

A bengázi konzulátus lángokban szeptember 11-én. Leégett a védelem.
A protester reacts as the U.S. Consulate in Benghazi is seen in flames during a protest by an armed group said to have been protesting a film being produced in the United States September 11, 2012. An American staff member of the U.S. consulate in the eastern Libyan city of Benghazi has died following fierce clashes at the compound, Libyan security sources said on Wednesday. Armed gunmen attacked the compound on Tuesday evening, clashing with Libyan security forces before the latter withdrew as they came under heavy fire. REUTERS/Esam Al-Fetori (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.