Hullanak a fejek a BBC-nél: felfüggesztették a hírszerkesztőket is

Helen Boaden és helyettese, Steve Mitchell a Savile-botrány kezelése miatt nem folytathatja a munkáját a brit közszolgálati csatornánál.

A BBC közleménye szerint a két hírszerkesztő, Helen Boaden és Steve Mitchell felfüggesztésének semmi köze ahhoz a Newsnight-riporthoz, amely megalapozatlanul vádolt meg pedofíliával egy tekintélyes konzervatív politikust, Lord Alistair McAlpine-t, és amely miatt szombaton, mindössze nyolc hét után George Entwistle lemondott a a brit közszolgálati csatorna vezérigazgatói posztjáról. (Azóta egyébként kiderült az is, hogy Entwistle 450 ezer fontos (átszámítva 160 millió forintos) végkielégítést kap a távozása után, ami sokak számára visszatetsző, már csak azért is, mert a bukott vezérigazgató minden létező felelősséget elhárított magáról.)

A BBC-nél gőzerővel tart az önvizsgálat
A man enters BBC New Broadcasting House in London November 11, 2012. Britain's BBC could be doomed unless it makes radical changes, the head of its governing trust said on Sunday, after its director general quit to take the blame for the airing of false child sex abuse allegations against a former politician. REUTERS/Luke MacGregor (BRITAIN - Tags: MEDIA POLITICS)

Amihez viszont Boaden és Mitchell felfüggesztésének van köze, az a Newsnight egyik hónapokkal ezelőtti műsora, amely azzal foglalkozott, hogy a tavaly elhunyt ikonikus műsorvezető, DJ és filantróp, Jimmy Savile több száz kiskorú lánnyal és fiúval fajtalankodott 40 éves pályafutása alatt. A Newsnight elsőként dobta volna be a köztudatba az ügyet, de nem hagyták: a BBC riportfilmjét ugyanis az utolsó pillanatban valaki letiltotta a képernyőről a felső vezetésből. Hogy ki szólt, azt máig nem tudni, Boaden és Mitchell azonban felelős szerkesztőként a döntéshozatali lánc felső szintjén helyezkedett el. A mostani felmentés nem zárja ki, hogy később még fegyelmi eljárás indul ellenük. Kevin McQuarrie, a BBC Scotland igazgatója jelentésében azt írja, hogy a brit közszolgálati csatorna az átláthatóság és a döntéshozatali folyamat tisztázása jegyében újjáépíti a teljes menedzsmentet, ami burkoltan, de valószínűleg azt jelenti, hogy fognak még fejek hullani a brit közszolgálati csatornánál.

A Savile-botrány kirobbantása egyébként végül az ITV-re maradt, és a közszolgálati riválisnak sikerült is hatalmas, világszerte visszhangzó felhördülést keltenie a maga októberi riportfilmjével. Tiszafa Művelet néven a Scotland Yard átfogó vizsgálatot indított, amelyben pedofilvádak miatt eddig három embert hallgattak ki: elsőként a hasonló ügyek miatt többször elítélt popsztárt, Gary Glittert, Frank Starr komikust, vasárnap pedig a BBC és egy Savile-rádióműsor korábbi producerét, Wilfred De'Atht is.

Entwistle utódja a BBC vezérigazgatói székében Tim Davie lett. Ő azt ígérte, összeszedi a céget, a hírszerkesztést pedig „világos iránymutatás” alapján végzik majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.