Hullámsírba veszett 54 dél-koreai tengerész

Ötvennégy tengerész eltűnt egy dél-koreai halászhajóról, amely az orosz távol-keleti Csukcs félsziget partjainál süllyedt el - közölte a helyi orosz tengeri mentők szóvivője hétfőn.
Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint eddig 8 embert, közöttük az orosz halászati felügyelet munkatársát sikerült kimenteni a viharos tengerben elsüllyedt Orion-501 nevű hajóról. Egy férfi már halott volt, amikor a szerencsétlenül járt emberekre rátaláltak a segítségükre siető orosz halászhajók. Az eltűntek között dél-koreaiak, indonéziaiak és más ázsiai országok állampolgárai is vannak.

Artur Rec, az orosz távol-keleti térség tengeri mentést irányító központjának szóvivője közölte, hogy a Bering-tengernél elsüllyedt halászhajóról eltűnteket továbbra is keresik 4 hajóval. A mentést végzők feladatát a sötétedés és a rendkívül rossz időjárási körülmények is nehezítik. A viharos szél 5-6 méter magasra korbácsolja fel a hullámokat.

A dél-koreai halászhajó elsüllyedéséről közép-európai idő szerint hajnali negyed hétkor szereztek tudomást az orosz hatóságok. A hajón 62 fő tartózkodott. A baleset a vonóháló felhúzása közben történt. Akkor került víz a hajótestbe, amely a vészjelzést követően percek alatt elsüllyedt.

A Bering-tenger a Csendes-óceán részét alkotja. Keleti-délkeleti határa az Egyesült Államok területén lévő Alaszka, nyugaton az Oroszországhoz tartozó Szibéria és a Kamcsatka-félsziget, északon a Bering-szoros, délen az Alaszkai-félsziget és az Aleut-szigetek határolják. A Bering-tengerben a különböző áramlatoknak köszönhetően gazdag élővilág alakult ki. A tenger felségvizein Oroszország és az Egyesült Államok osztoznak, de vannak nemzetközi vizei is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.