Az ultrák erőszakkal tesznek rendet az iszlám vitában

Radikálisokat, hittérítőket nem tűrünk meg, azoknak semmi keresnivalójuk az iskolákban – Schleswig-Holstein tartomány oktatási minisztere, Britta Ernst (SPD) így harangozta be azt a nagyszabású kampányt, amellyel a 2,68 millió lakosú észak-németországi régiót irányító szociáldemokrata–zöld kabinet gátat akar szabni a radikális tanok terjedésének.
Összetűztek Kölnben a huligánok a rendőrökkel: a vártnál többen voltak az ultrák
Összetűztek Kölnben a huligánok a rendőrökkel: a vártnál többen voltak az ultrák
Wolfgang Rattay / Reuters

A célpontot nemcsak a szélsőjobboldali-újbarna eszmék jelentik. Ernst szerint az iszlám egyik fundamentalista ága, a puritanizmust, a „tiszta ősökhöz” való visszatérést hirdető és persze a nyugati liberális demokráciát elutasító szalafizmus is komoly veszélyforrást jelent. Különösen annak fényében, hogy a nemzetbiztonsági hatóságok több mint negyven olyan fiatal – Schleswig-Holsteinben élő, ott szocializálódott – muzulmánról tudnak, akik az elmúlt hónapokban Irakba, illetve Szíriába mentek, hogy ott az Iszlám Állam oldalán a „hitetlenek” ellen harcoljanak.

A szalafizmus elleni küzdelem ugyanakkor Németország más társadalmi rétegeit is megmozgatja. Nevezetesen a futballhuligánokat, akik a klubszimpátiákon és az egymás elleni gyűlöleten túlmutató alkalmi szövetséget is létrehoztak. A Huligánok a szalafisták ellen (német rövidítéssel HoGeSa) igen gyors népszerűségre tett szert, az ismert közösségi oldalon a HoGeSa profilja rövid idő leforgása alatt több tízezer „kedvelem” visszajelzést kapott.

A közkedveltséget azt sem vetette vissza, hogy a HoGeSa által jó tíz napja Kölnben szervezett demonstráció valóságos utcai háborúba torkollott. A rendőrség meglehetősen alábecsülte a megmozdulást. Míg a rendvédelmi szervek 1500 résztvevőre számítottak, egyes becslések szerint négy-ötezer futballhuligán és szélsőjobboldali gyűlt össze a Rajna-parti dómvárosban.

– A tömeg felhajtóereje, az erős alkoholfogyasztás, no meg a rendőrség balfogásai, felkészületlensége mind-mind hozzájárult a sokkoló hatású eseményekhez – mondta lapunk érdeklődésére Jonas Gabler (32 éves) politológus, a hannoveri Leibniz Egyetem Sporttudományi Intézetének tudományos munkatársa.

A futballszurkolói világot tanulmányozó, berlini születésű, gyerekkora óta a Herthának drukkoló Gabler szerint a futballhuligánok politikai szerepvállalása és (erőszakos) véleménynyilvánítása valóban új jelenség Németországban. Még azzal együtt is, hogy a stadionok jelentős részében a szélsőjobboldali nézeteket valló, így az antiszemita, fajgyűlölő vagy homofób szólamokat skandáló csoportok a hangadók. Meggyőződése, hogy a HoGeSa tagjai, szimpatizánsai azt sem tudják, mi fán terem a szalafizmus, az utóbbi alapvetően fedőnév, ürügy.

A szalafizmussal szembeni erőszakos fellépés tulajdonképpen egyfajta társadalmi reakció az iszlám németországi térhódítására, az arab világból érkező bevándorló- és menekülthullámra. Azt persze túlzás lenne állítani, hogy a HoGeSa európai mellékfrontot nyitott volna az Iszlám Állam ellen, a huligánokat nem érdeklik, hogy szíriaiak vagy irakiak-e az áldozatok. Mindenesetre a történtek komoly figyelmeztetést jelentenek az illetékes hatóságoknak – vélte Gabler.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.