Hugo Chávez, egy valódi állampolgár

Ellenzéki jelölteket lejárató reklámhirdetésekkel tarkított heteken van túl Venezuela, ahol még az állami lehallgatás is a nyilvánosságra tartozik. A vasárnapi önkormányzati választások azonban csorbát ejthetnek a bolivári forradalmon.

A Chávez-família szívben-lélekben tősgyökeres barinasi. Gyermekként a kis Hugo ott rúgta a bőrt, de persze nem csak a fiatalkori élmények miatt fontos számára ez a délnyugati szövetségi állam. Édesapja tíz éven át volt Barinas kormányzója. A november 23-án tartandó önkormányzati választásokon újra a Chávez klánnál a lehetőség, hogy uralma alá vegye a területet. A hírhedt államfő testvére, Adan Chávez - Venezuela jelenlegi nagykövete Kubában - pályázik ugyanis a posztra, amelyet sasszemek figyelnek édesapja korrupciós vádakkal bélyegzett renoméja miatt. Az összesen 22 kormányzói bársonyszékért versengenek a választásokon, közülük kétségkívül a barinasit kíséri majd kitüntető figyelem. Adan nem is panaszkodhat testvérére, aki mindent meg is tesz, hogy bátyja vigye a prímet. Új olajfinomítót és nemzetközi repülőteret ígért az államnak Adan győzelme esetén, egyebek között. 

Az ellenzék az alkotmányra hivatkozva bőszen tiltakozik, mondván az elnök nem kampányolhat az önkormányzati választásokon. Chávez eddig tagadta, hogy beleártaná magát a korteshadjáratba, nemrég azonban ezt is megmagyarázta: nem mint elnök, hanem mint állampolgár és pártelnök támogatja az övéit. Heteken át járta az országot, hogy bemutassa a Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) jelöltjeit. A Nemzeti Választási Tanács pedig ömlesztve kapta az elbírálandó feljelentéseket. Chávez látszólag mindent megtett a gyanúsítgatások elkerülése érdekében. Ideiglenesen beszüntette a „Halló, Elnök Úr!” néven futó önfényező műsorát, amely vasárnaponként kerül az állami televízió képernyőjére. Azóta viszont valami különös véletlen folytán megszaporodott a kötelezően közvetítendő állami rendezvények száma, különös tekintettel azokra amelyeken PSUV-jelöltek társaságban jelenik meg az államfő, arra kérve a kedves állampolgárokat, hogy voksukat a mellette álló emberre adják le.

Chávez demokráciájában az ellenzék lehallgatása is a nyilvánosságra tartozik. Az elnök elárasztotta az étert ellenfelei telefonbeszélgetéseivel, még időben lejáratva őket, hogy népe könnyebben választhasson. A legnagyobb pofont talán Manuel Rosales egykori elnökjelölt kapta, aki a második legfontosabb város, Maracaibo polgármesteri posztjáért szállt versenybe. Rosales drága ékszerek vásárlásáról szóló beszélgetését játszották le az állami televízióban, csilingelő hangeffektusok és Cartier-órát felvillantó képi dekoráció közepette. „Nyugodt vagyok” – reagált erre Rosales. „Az ő problémájuk, milyen szégyenteljes eszközökhöz folyamodnak.” Több ehhez hasonló lejárató és megfélemlítő reklámocska is készült természetesen, politikusokról, újságírókról és diplomatákról egyaránt. Az aláfestés és az indíték persze változó.

A Chávez-párti televíziós személyiség, Mario Silva - aki nem mellesleg  Carabobo kormányzói pozíciójának egyik aspiránsa - előszeretettel sugároz műsorában ilyen jellegű epizódokat. Nem kímélte az infantilis gúny az Egyesült Államok egyik diplomatáját sem, aki fényképe szerint műmellű apácának öltözve pózol egy Halloween-ünnepségen. Az információkat és a beszélgetéseket állítólag a havannai hátszéllel működő titkosszolgálatok szerzik meg a XXI. századi szocializmus atyjának.

A bolivári forradalom államfője nem árul zsákbamacskát. Előre figyelmeztette az útjába eső államok publikumát, hogy elapad a közpénzek forrása azokon a területeken, ahol az ellenzék győz, mivel azt kormányellenes célokra használnák fel- írja a BBC Mundo. Közvéleménykutatások azonban azt sugallják, hogy az intő szónak ezúttal alig van foganatja, és csorba esik Chávez elnök becsületén, hiszen az infláció és az egyre romló közbiztonság miatt elkeseredett venezuelaiak változásért kiáltanak majd a kulcsfontosságú önkormányzatokban és szövetségi államban.

Caracas November 18,2008. Venezuela Hugo Chavez pártja választási naggyűlésén
Caracas November 18,2008. Venezuela Hugo Chavez pártja választási naggyűlésén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.