Hu Jintao megy is, marad is

Két nappal az amerikai elnökválasztás után, csütörtökön kezdődik a több mint 80 millió tagot tömörítő Kínai Kommunista Párt 18. kongresszusa, amely a tízévenkénti generációváltásnak megfelelően új vezetőket választ majd.

Utolsó előkészületi eseményként az összesen 365 tagú Központi Bizottság négynapos pekingi ülését befejezve, vasárnap közleményt adott ki. A Xinhua jelentése szerint a tanácskozáson Hu Jintao (a kongresszuson távozó) pártfőtitkár terjesztette elő a beszámolót az öt éve tartott kongresszus óta végzett munkáról. Majd Xi Jingping, a kilenctagú legfelső vezetés, a PB állandó bizottságának tagja (a leendő főtitkár) pedig magyarázatokat fűzött a közelgő kongresszus határozattervezeteihez és a pártalkotmány tervezett módosításához.

Rendőrök takarítanak havat a pekingi Tiltott Város előtt. Embereket foglalkoztató politikai kulcskérdés
Paramilitary police officers shovel snow in a line at the Forbidden City on a rain-snow mixed day, in central Beijing November 4, 2012. China on Sunday continued to warn against blizzards, hiking the alert to the second-highest level on snowstorms that are expected to hit northern regions over the next few days. REUTERS/Jason Lee (CHINA - Tags: ENVIRONMENT)

Az ülésen személyi kérdésekről is döntöttek. A külföldi megfigyelők szerint váratlan fejleményként Fan Changlong és Xu Qiliang tábornokot kinevezték a Kínai KP Központi Katonai Bizottságának alelnökeivé. Minthogy a katonai bizottság tagjait a kongresszus során megválasztandó új Központi Bizottság hagyja majd jóvá újra, a mostani döntés arra enged következtetni, hogy Hu pártfőtitkár még pozícióba kívánta hozni a két tábornokot. Sőt, egyes kommentárok szerint a jelzés azt valószínűsíti, hogy Hu Jintao még egy ideig a katonai bizottság elnöke marad a főtitkári poszton bekövetkező hatalomváltás után is. Erre volt már példa: egy évtizede, amikor Jiang Zemin átadta a párt vezetését Hunak, még maradt két évig a katonai bizottság elnöke. A leendő pártfőtitkár Xi eszerint a két tábornok mellett nyilvánvalóan ugyancsak megmarad a katonai bizottság (civil) alelnökének, amely pozíciót öt éve tölti be. Az előzetes forgatókönyv szerint Hu Jintao márciusban, a kínai parlament, a Népi Gyűlés éves ülésszakán adja át az államfői tisztet Xinek.

A Xinhua által kiadott közlemény szerint az ülésen jóváhagyták Bo Xilai volt chongqingi párttitkárnak, a Politikai Bizottság volt tagjának és Liu Zhijun volt vasútügyi miniszternek a pártból való kizárását. „Bo magatartása súlyos következményekkel járt, hátrányosan érintette a párt és az ország hírnevét, nagyon negatív hatása volt” – olvasható a közleményben. Minthogy korábban már a chongqingi helyi törvényhozás, a népi gyűlés megvonta Bo képviselői mandátumát, így véglegesen megnyílt az út a volt párttitkár pertárgyalásának lefolytatásához. A párt fegyelmi és ellenőrző bizottsága már korábban vétkesnek találta Bót "súlyos fegyelmi vétségekben", így a hatalommal való visszaélésben, korrupcióban, sőt, nőkkel fenntartott kapcsolatai miatt is. Mint ismert, Bo feleségét a bíróság már felfüggesztett halálbüntetésre ítélte egy brit üzletember, Neil Heywood meggyilkolása miatt.

A Xinhua külön kitér jelentésében arra is, hogy a KB négynapos ülésével párhuzamosan a fegyelmi és ellenőrző bizottság is tanácskozott. Az ülésen – a kiadott közlemény szerint – hangsúlyozták, hogy a korrupcióellenes küzdelem „hosszú távú, bonyolult és kemény harc”. Az ülésen He Guoqiang, a bizottság titkára – egyben a PB állandó bizottságának tagja – tartott értékelő beszédet, aki hangsúlyozta a korrupció elleni harc megelőző, felvilágosító szakaszának fontosságát. A kommüniké szerint a fellépés a korrupció ellen, miként az áttekinthetőség és becsületesség a párt állandó célja, amely egyúttal az embereket foglalkoztató politikai kulcskérdés is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.