Hozzányúlnak a közalkalmazottakhoz

Görögországban tizenötezer embert bocsátanak el a szférából a parlament késő esti döntése nyomán. A Szintagma téren több százan tüntettek, de az országnak nagyon kell a pénzügyi segély következő, 8,8 milliárd eurós részlete.

Estébe nyúló vita után vasárnap  törvényt fogadott el a görög parlament, többek között 15 ezer közalkalmazott elbocsátásáról jövő év végéig. A jogszabály 168 szavazattal 123 ellenében ment át a törvényhozáson, ami önmagában nem is volt kérdés, hiszen az Antonisz Szamarasz miniszterelnök vezette kormány 167 képviselővel van többsége a 300 fős parlamentben. Ami kétségessé tette a szavazást, az az volt, hogy a három kormánypárton belül voltak, akik ellenezték a törvényt, a parlament épülete előtt, a Szintagma téren pedig több száz tüntető vonult fel „azok ellen a politikusok ellen, akik elpusztítják a jóléti államot”.

Önkormányzati alkalmazottak tüntetése Athénban az elbocsátások ellen. Nem a mérettel, hanem a szervezettséggel van a baj
Municipal workers dressed in traditional costumes protest against the government’s plan to layoff thousands of public sector workers as part of its austerity reform program, in Athens April 26, 2013. REUTERS/John Kolesidis (GREECE - Tags: CIVIL UNREST POLITICS BUSINESS)

Ez a jóléti állam egyébként nagyon bőkezű a közalkalmazottakkal, akiknek eddig alkotmányba foglalt joguk volt életük végéig az elnyert státuszban maradni. Ez most megváltozik. és jönnek az elbocsátások is: Görögországban júniusig kétezer, januárig még egyszer ennyi, 2014-ben pedig tizenegyezer közalkalmazottól válnak meg. Meríteni van miből, a hetvenes-nyolcvanas évek óta ugyanis vízfejűre nőtt a közalkalmazotti rendszer, az egymást követő kormányok és önkormányzatok a saját lojálisaikat ültették be a hivatalokba, és nem rúgtak ki senkit. Az elbocsátási hullám első körében azokat veszik elő, akik szabályokat sértettek meg, de a várakozások szerint őket fiatal kollégákkal pótolják, így a szféra karcsúsítására a most elfogadott törvény nem felel meg. Ez annak a párhuzamosan kötelezettségvállalásnak lehet majd a feladata, amelyben 150 ezer közalkalmazottól kellene megválni 2015 végéig. A törvényben ezen kívül benne van az is, hogy a tanároknak heti két plusz órát kell vállalniuk, elkerülendő, hogy helyettesítőkkel váltsák ki őket, akik pénzbe kerülnek, ami miatt a két nagy szakszervezet, az ADEDY és a GSEE mellett vasárnap tüntetett a tanárok szakszervezete is. A tanárok azzal fenyegettek, hogy ha a jogszabályt elfogadják, országos sztrájkot hirdetnek a május 17-én kezdődő egyetemi felvételik alatt.

Athén ezen túl enyhíteni is próbál a családokra és a vállalkozásokra nehezedő nyomáson,. A törvény lehetővé teszi például, hogy a törlesztő részletek csökkentését, illetve a futamidő növelését, és szerepel benne az ingatlanadó 15 százalékos csökkentése is. Ennek ellenére kritikusok nagyon sokan vannak; a GSEE felhívja rá a figyelmet, a közszférából történő elbocsátások miatt csak nőni fog a most is kirívóan magas, 27 százalékos munkanélküliség.

Annak ellenére egyébként, hogy a közszféra vízfejűnek számít, valójában kisebb, mint az Európai Unió átlaga. Az Európai Központi Bank statisztikái szerint például 2011-ben franciák 31, a belgák 38 százaléka dolgozott közalkalmazottként, Görögországban ez az arány mindössze 29 százalék volt. Erről Jeórjiosz Katrugalosz professzor, a komotini Démokritosz Egyetem professzora azt mondja, nem is a mérettel van a baj, hanem a szervezettséggel, vagis hogy amíg a közszféra valamelyik területen túl sokan dolgoznak, máshol munkaerőhiány van.

A törvény egyébként az egyik feltétele annak, hogy Görögország megkapja a pénzügyi segély következő, 8,8 milliárd eurós részletét, amelynek az első, 2,8 milliárdos összegéről hétfőn döntenek az eurózóna pénzügyminiszterei. A fennmaradó hatmilliárdot Athén május 13-án kapja meg.

A görög gazdaság hat éve recesszióban van, az államcsődtől az a 240 milliárd eurós segély tartja vissza, amelyet a nemzetközi hitelezők nyújtanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.