Hozzányúlna a szekusnyugdíjakhoz a román kormányfő

Valóságos politikai háború folyik ezekben a napokban Bukarestben. A Szociáldemokrata Párt (SZDP) kormányból való kiválásával, és ellenzékbe kerülésével, a Demokrata-Liberális Párt (D-LP) kisebbségi kormányát a parlamentben rendre leszavazzák.

A D-LP honatyái csütörtökön kivonultak a két háznak arról az együttes üléséről, amelyen a Nemzeti Liberális Párt (NLP) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által a héten benyújtott bizalmatlansági indítványt felolvasták. Ha az indítványt a parlament a jövő héten megszavazza, a kormány megbukik. Ennek elég nagy a valószínűsége, miután Mircea Geoana SZDP-elnök néhány nap leforgása alatt ezt kétszer is megígérte. Igaz, eközben több befolyásos szociáldemokrata politikus azt nyilatkozta, hogy az indítvány megszavazása az SZDP számára hátrányos lenne.

A demokrata-liberálisok amiatt is neheztelnek, hogy a törvényhozás elnapolta az Emil Boc vezette kabinet újabb felelősségvállalási kérésének napirendre tűzését.

A kormány ezúttal a nyugdíjrendszer reformjáról szóló törvényért akar felelősséget vállalni. Ezzel az eljárással – ha az ellenzék három nap leforgása alatt nem nyújt be bizalmatlansági indítványt a bemutatott tervezet ellen –, a jogszabályt elfogadottnak tekintik, mégpedig vita és módosítások nélkül.

Az Emil Boc kormányfő vezetésével kidolgozott törvénytervezetet a Nemzetközi Valutaalap kérte, de a tervezet sokak szerint inkább Traian Basescu populista államelnök-választási kampányát szolgálja. A D-LP ugyanis azt javasolja, hogy Románia mondjon le különböző nyugalmazotti kategóriák speciális és rendkívül magas nyugdíjáról, és minden jogosult egyformán, a munkával töltött évek és a befizetett hozzájárulás alapján részesüljön nyugellátmányban. Mivel az ellenzéki pártok a törvény vitával és módosító javaslatokkal történő elfogadását szeretné elérni, a kormányzó D-LP azzal vádolja a többi parlamenti pártot, hogy a szekus- és  katonatisztek, bírók és más privilegizált kategóriák, nem utolsó sorban pedig a parlamenti tagok „orcátlanul magas” nyugellátmányát védelmezik.

Később a kivételezettek felháborodása miatt a miniszterelnök magyarázkodásra szorult. Leszögezte, hogy a katonatisztek és a bírók nyugellátmányához nem nyúlnak. Ennek ellenére, Emil Boc csütörtökön mégis azt állította, hogy Románia évi 500 és 800 millió euró közötti megtakarítást érhetne el, ha az egységes nyugdíjtörvény hatályossá válna.

Román nyugdíjas asszony- a kormányfő azt állítja, hogy Románia évi 500 és 800 millió euró közötti megtakarítást érhetne el ha az egységes nyugdíjtörvény hatályossá válna.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.