Hóvihar Las Vegasban

Évtizedek óta nem látott vendég érkezett Las Vegasba egy jókora hóvihar formájában. A karácsony előtti kaszinószezonban szinte teljesen lebénult a légi közlekedés a városban, a turisták viszont behavazott pálmafákat fotózhattak.

Harminc év óta a legnagyobb hóvihar csapott le szerdán Las Vegasra az amerikai Nevada állam déli részén. A térségben ritka erősségű vihar annyi hóval borította be a környéket, amennyit három évtizede nem láttak a sivatagi kaszinóváros lakói. A vihar miatt szünetelt a légi közlekedés Las Vegas nagy nemzetközi repülőterén, autópályákat kellett lezárni, csütörtökön több iskola nem nyit ki.

A legnagyobb havazás az állam délkeleti csücskében hózódó völgyben volt, a területre 7,5 centiméter hó hullott, helyenként állítólag 15 centiméteres hótakarót mértek. A közutakon kisebb koccanások történtek, de súlyos balesetről nem érkezett jelentés. Megkezdték a hidak, völgyhidak és az utak jégtelenítését. Az előrejelzések szerint csütörtökön 40 százalékos eséllyel folytatódik az esőzés-havazás.

Nevada délkeleti részén legutoljára 1979-ben volt a mostanihoz fogható havazás, akkor csaknem 20 centis hó esett 48 óra leforgása alatt január 30-tól. A rekordot 1949 januárjában rögzítették, amikor 25 centiméter volt a leesett hó vastagsága. Las Vegasban a téli átlaghőmérséklet 6-8 fok, a csapadék pedig ilyenkor alig éri el a havi 1 centimétert. A szárazság életforma: az év 365 napjából majdnem 300-on nincs felhő az égen.

A repülőtér, amely a világ 14. legforgalmasabb légikikötője, évente 50 millió utast fogad. Most viszont teljesen leállították a felszállásokat, és más repülőterekhez terelték az érkező járatokat is, mert a hóesésben annyira megromlottak a látási viszonyok. A karácsony ráadásul nem is holtszezon Las Vegasban, ugyanis Amerika nem-keresztény lakói előszeretettel utaznak a kaszinóvárosba, amíg a keresztények otthon ünnepelnek. Hóval viszont szinte sosem találkoznak, így a mostanában Las Vegasba látogató turistáknak ritka élményben lesz részük.

A helyi meteorológusok szerint egy különösen erős csendes-óceáni nedves légáramlat okozta a havazást, amely egy hideg északi fronttal találkozott a térségben. Az ilyesmi errefelé azért is ritka, mert a Sierra Nevada hegység általában megállítja a nyugat felől érkező felhőket. északabbra, Utah és Idaho államban már gyakori vendég a hó: ott tartották a Salt Lake City téli olimpiát is, 2002-ben.

Turisták a híres
Turisták a híres "Welcome to Las Vegas" tábla alatt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.