Hová menekülhet Aszad?

A szír elnök Oroszország és Fehéroroszország mellett talán Iránra számíthat, ha menekülnie kell.

Szíria-szerte a lázadók állásait támadják a kormányerők: a főváros, Damaszkusz peremkerületeiben, északon, Aleppóban és a középső országrészben, Homszban – közölték ellenzéki forrásból. A hadsereg állítólag nehézfegyverzetet – vadászgépeket, páncélozott harcjárműveket és aknavetőket - is bevetett.

Damaszkusz egyik elővárosában tizenöt holttestet találtak egy lebombázott ház romjai alatt – közölték az ellenzékiek, de állításaikat lehetetlen független forrásból megerősíteni.
Első sajtótájékoztatatóját tartotta meg a jordániai Ammánban Rijad Farid Hidzsab, a disszidált volt szíriai kormányfő. – Tapasztalatomra és pozíciómra alapozva azt mondhatom: a rezsim morálisan, anyagilag és gazdaságilag is szétesőben van – hangoztatta, hozzátéve: „hadserege rozsdásodik, és Szíria területének csak harminc százalékát ellenőrzi”.

Basár el-Aszad rendszerének fokozódó nemzetközi elszigeteltségére utal, hogy Szíria tagságának felfüggesztését javasolták az 57 tagú Iszlám Együttműködési Szervezetből a tagállamok külügyminiszterei, akik a szaúd-arábiai Dzsiddában tartott tanácskozásukon a szervezet mekkai csúcsértekezletét készítették elő. Formálisan ez a fórum hozhat döntést szerdán, mégpedig kétharmados többséggel, azaz Irán egyedül nem mentheti meg Damaszkuszt - emlékeztet a Reuters. Értesülések szerint előzőleg szóba került Damaszkusz kizárása is. Szíria sötét alagútba lépett – mondta a világ legnagyobb iszlám szervezetének főtitkára.

Mindezek tükrében egyre indokoltabbnak tűnik annak a kérdésnek a felvetése, mi lesz hosszú távon Aszad sorsa, illetve hol számíthat esetleg menedékre? Az arab országok – amelyek véleményét  a nyíltan a lázadókat támogató Szaúd-Arábia formálja - elzárkózhatnak a segítségtől. Kína, amely – Oroszországgal együtt – szkeptikus a nyugati államok élesen Aszad-ellenes megközelítésével szemben, épp tegnap fogadta a szíriai elnök egy bizalmasát. De pekingi illetékesek azt is közölték, hogy szívesen látják hamarosan az ellenzék képviselőit is.

Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes eközben azt mondta a szaúdi al-Vatan lap szerint: Aszad készen áll a hatalom feladására. Ezt később cáfolta. – Valószínűtlennek tartom, hogy Aszad jelenleg külföldre akarna menekülni, erre semmilyen nem utal egyelőre – nyilatkozta lapunknak Daher Rashed Közel-Kelet-szakértő, az ELTE arab tanszékének oktatója. Az elnök célja az ország visszafoglalása a lázadóktól. Daher Rashed szerint inkább az képzelhető el esetleg, hogy amennyiben el kell hagynia Damaszkuszt, úgy Szírián belül, a tengerparton, Latakíjában, esetleg Tartúszban alakíthat ki alavita „kisállamot”. „Külföldi menedékkel kapcsolatban Oroszország, Belarusz merült fel, de szövetségesei sem látják jelenleg szívesen Aszadot. Az iszlám világon belül talán Iránra számíthat – de egyelőre ez is a jövő zenéje.”

A Terrorelhárítási Központ (TEK) arról tájékoztatta a Miniszterelnökséget, hogy elsődleges információi szerint újabb három magyar állampolgárt raboltak el Szíriában - közölte a kormányfő sajtófőnöke kedden az MTI-vel. Havasi Bertalan elmondta: a TEK főigazgatója, Hajdu János vezetésével válságstáb ült össze az információk valóságtartalmának ellenőrzésére. Hajdu sajtótájékoztatóján elmondta: a három magyar közül ketten korábban rendőrtisztek voltak, harmadik társuk civil. Magyarországon mindhárom férfi kutyakiképzéssel foglalkozott. Azt még vizsgálják, hogy Szíriában is ezt a tevékenységet végezték-e - tette hozzá a főigazgató. Elmondta, hogy a fegyveresek eddig semmilyen követelést nem fogalmaztak meg, a kapcsolatot sem vették fel sem a hozzátartozókkal, sem a TEK-kel, sem pedig Magyarország szíriai külképviseletével. A távirati iroda emlékeztet, április végén, ugyancsak Szíriában ismeretlen fegyveresek elhurcoltak két magyar állampolgárságú férfit. A TEK akkor kommandósokat küldött a helyszínre, de a túszokról azóta sincsenek hírek.

Zakaria, 10, an injured Syrian refugee boy, is fed by a nurse as he undergoes rehabilitation at a post traumatic care centre directed by Union of Syrian Medical Relief Organizations (UOSSM) in Hatay province August 13, 2012. Zakaria is the only survi
Zakaria, 10, an injured Syrian refugee boy, is fed by a nurse as he undergoes rehabilitation at a post traumatic care centre directed by Union of Syrian Medical Relief Organizations (UOSSM) in Hatay province August 13, 2012. Zakaria is the only survivor of his family, who have died during an Syrian Army helicopter attack in Idlib, UOSSM officials said. REUTERS/Umit Bektas (TURKEY - Tags: CIVIL UNREST POLITICS HEALTH TPX IMAGES OF THE DAY SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.