Hospice szolgálatot vállalna a pedofil szlovák pap

Nem fellebbezett az elsőfokú bíróság ítélete ellen az a Nyitra megyében szolgálatot teljesítő római katolikus plébános, akit hároméves, felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek, mert tavaly a délnyugat-szlovákiai Néveden (Nevidzany) egy akkor tizenkét éves lány ellen szexuális visszaéléseket követett el.
A börtönbüntetés mellett elrendelték az atya kötelező szexuális gyógykezelését is, a továbbiakban pedig nem foglalkozhat gyermekekkel.

Lapunk érdeklődésére Martin Kanás, a plébános ügyvédje elmondta: védence azért nem fellebbezett, hogy a történtekkel ne foglalkozzon tovább a sajtó, s ne rontsák tovább az egyház hitelét. Közölte azt is, hogy az elítélt a feljelentést követően kolostorba vonult, rövidesen pedig papként a nyitrai hospice szolgálatnál szeretne lelki vigaszt nyújtani a rászorulóknak.

Egyelőre azonban még erre sem kapott engedélyt az illetékes püspöki hivataltól. Miroslav Lyko szóvivő arról tájékoztatta lapunkat, hogy a megyéspüspök még konzultál a vatikáni kongregációval az elítélt további tevékenységéről, papi hivatásának megőrzéséről.

Az országos megütközést kiváltó botrány tavaly pattant ki, miután a kislány édesanyja feljelentette a papot, aki a vádirat szerint a hittanórák után rendszeresen a lakására hívta fel a tanítványát, ahol levetkőztette, simogatta, tapogatta, és intim helyeken csókolgatta is őt. Esténként is zaklatta a lányt, sms-üzenetekben vallott neki szerelmet.

Erről az anya akkor szerzett tudomást, amikor takarítás közben véletlenül megtalálta lányának titkos naplóját. Ezután ellenőrizte a mobilján tárolt szövegeket, majd pedig felelősségre vonta a papot és feljelentést tett, holott ismeretlen személyek nagy összeget kínáltak neki, ha eláll a szándékától.

A tárgyaláson a vádlott egyetlen kérdésre sem volt hajlandó válaszolni, az ügyvédje pedig azt hangoztatta, hogy a pap csupán apai szeretetből simogatta a kislányt, akit elvált édesanyja nevelt. A történtek megosztották a mélyen vallásos falu lakosságát. Sokan máig úgy vélik, hogy megrágalmazták a papot, és súlyos kárt okoztak az egyházközösségnek.

A diáklány csaknem egy évig pszichológushoz járt, azóta pedig az édesanyja vagy valamelyik rokona kíséri naponta az iskolába és onnan haza, mert egyesek még mindig szidalmazzák, néhányan pedig alpári jelzőkkel sértegetik őt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.