Hősként fellépő szélhámos

A héten hoz jogerős ítéletet a román legfelsőbb bíróság arról, vissza kell-e adnia európai parlamenti mandátumát Mircea Diaconu képviselőnek. Színházigazgatóként a feleségének juttatott zsíros szerződéseket, az EP tagjaként pedig „ellopta” egy képviselőtársa jelentését.
A színész-politikus érkezik EP-kampányának bukaresti megállójára
A színész-politikus érkezik EP-kampányának bukaresti megállójára
Bogdan Cristel / Reuters

Megfoszthatják mandátumától Mircea Diaconu román európai parlamenti képviselőt. Régebbi összeférhetetlenségi ügye okoz számára újra gondot, amely miatt a – rendszerváltás előtt színészként ismertté vált – politikus 2012-ben a kulturális miniszteri széktől is kénytelen volt megválni. A független képviselő az EP-választáson elvileg nem is indulhatott volna, ő azonban úgy gondolta, hogy az állampolgárok szavazata eltünteti majd az életrajzán esett foltot. Más véleményen volt viszont a politikusok érdekellentéteit és összeférhetetlenségi eseteit figyelő Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI), amely pert indított a politikus ellen, és kérte a mandátum megsemmisítését.

Az ANI három éve, 2011 elején állapította meg, hogy Diaconu szenátori megbízatása összeférhetetlen a színházigazgatói tisztséggel, amelyet párhuzamosan gyakorolt 2008 decemberétől. Érdekellentéttel is vádolták: a bukaresti Nottara színház igazgatójaként pénzes szerződéseket juttatott színész feleségének.

Diaconu megtámadta az ügynökség határozatát. Az ügy egészen a Legfelsőbb Bíróságig jutott, amely 2012 júniusában jogerős ítéletben megerősítette az ANI döntését, és három évre eltiltotta a politikust a köztisztségek gyakorlásától. A szenátor időközben lemondott a színház vezetéséről, és immár a kulturális tárcát vezette Victor Ponta kormányában. Utóbbi tisztségből a Legfelsőbb Bíróság ítélete nyomán távozott, megmaradt viszont törvényhozónak.

Az idei EP-választások előtt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) törölte a listájáról – éppen összeférhetetlenségi ügye miatt –, ezért Diaconu függetlenként indult. Öt nap alatt össze is gyűjtötte a jelöléshez szükséges százezer aláírást.

– Olyan ez, mint egy amerikai filmben, amelyben a hős egyedül harcol a hatalmas, cinikus és igazságtalan rendszer ellen – mondta. Ám valójában minden volt, csak magányos harcos nem: mögötte állt az azóta korrupció miatt börtönbüntetésre ítélt médiamágnás, Dan Voiculescu sajtóbirodalma.

Mircea Diaconu nagy lendülettel vetette bele magát a brüsszeli politikába, és mindjárt az elején egy csalással hívta fel magára a figyelmet. Saját érdemeként tüntette fel, hogy az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alapból 3,5 millió eurót utaltak ki a Mechel orosz acélipari óriáscég két romániai gyárából utcára került alkalmazottaknak. A munkaügyi bizottsági szavazás után Diaconu részletesen elmagyarázta, hogyan karolta fel a két és fél éve szunnyadó ügyet, tette rendbe a „hiányos dokumentációt”, és győzte meg a bizottság többi tagját, hogy támogassák a román munkások munkaerő-piaci reintegrációját. Ugyanaz a médiabirodalom, amely a képviselői mandátumhoz hozzásegítette, most „Mircea Diaconu első brüsszeli győzelmét” is világgá kürtölte.

A néppárti Siegfried Muresan, a téma valódi előadója értetlenül állt a történtek előtt, hiszen kollégája egyetlen módon járult hozzá a Mechel-jelentéshez: fölemelte a kezét a szavazáskor, ahogy a bizottság többi tagja is. A színész-politikus ráadásul nem szorul rá, hogy jelentéseket „lopjon”, mint maga hangsúlyozta: „Ez gyermekség! Én Mircea Diaconu vagyok, és soha nem szorultam idegen tollakra.”

Diaconu az EP-ben – korábbi párttársaitól eltérőn – megmaradt a liberálisok frakciójában, amit azzal háláltak meg, hogy őt jelölték az egyik alelnöki tisztségre a kulturális bizottságban. A legutóbbi bírósági tárgyaláson ezt érvként hozta fel: utalt rá, hogy olyan „stratégiai pozíció” ez, amelyből „mozgásba tud hozni néhány kereket” a román és az európai kultúra érdekében. – Gyorsan végigfutottam az előző törvényhozási ciklus elkészült vagy félbemaradt projektjeit, az Európai Bizottság érdekesebb javaslatait, és négy zseniális témát is feljegyeztem magamnak – bizonygatta.

A Legfelsőbb Bíróság várhatóan október 10-én hoz jogerős ítéletet arról, vissza kell-e adnia EP-mandátumát a tiltás ellenére indult és megválasztott politikusnak. A magát továbbra is magányos harcosként feltüntető Diaconu bizakodóan nyilatkozott. Azt hangoztatta: „Demokráciában élünk, ahol a választói akarat mindennél erősebb.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.