Horvátországban 2:0-ra vezet a maffia

A rendőrség szerint minden idők egyik legmerészebb merényletét követték el csütörtökön este Horvátországban. Ivo Sanader kormányfő tőle szokatlan idegességgel kommentálta a történteket, „nem engedhetjük meg, hogy Bejrút váljon Zágráb belvárosából.” Stipe Mesic is terrorizmust emlegetett, de ha lehet, még egy fokkal indulatosabban beszélt: „vagy ők, vagy mi.” A köztársasági elnök a horvát alvilágra utalt ezzel.

A szemtanúk szerint minden úgy történt, mint az akciófilmekben. Többen látták Ivo Pukanicot és Niko Franjicot este fél hét tájban átmenni a Nacional politikai hetilap udvarán. A bomba abban a pillanatban robbant, amint beszálltak Pukanic autójába.

A rendőrségi szakértők véleménye szerint távirányítású robbanószerkezetről volt szó, amit profi elkövetők helyeztek el az autó mellett, majd kellő távolságról lesték a megfelelő pillanatot az aktiválásra… A merénylők valószínűleg követték, és megfigyelték Pukanicot, aki a felrobbantott Lexust igen ritkán használta, az előző napokban például teljesen más kocsival járt.

Abban ugyanis mindenki biztos, hogy Niko Franjic marketingvezető véletlenül halt meg, a bombát az újság főszerkesztőjének, egyszemélyben a kiadó cég elnökének, tulajdonosának szánták. Mondhatjuk persze azt is, Pukanic maga volt a Nacional.

Ki volt valójában Pukanic?

A laptulajdonos az idén töltötte be 47. életévét, politológusként végzett a zágrábi bölcsészkaron. Keveset tudni arról, hogyan ívelt fel a karrierje, egy biztos, mostanra mind a politikai életben - például Stjapan Mesic barátjának mondhatta magát -, mind pedig az alvilágban kiépített kapcsolatokat. Ő azt tartotta erről, hogy egy szókimondó lapnak szüksége van jó hírforrásokra. A Nacional valóban sokféle leleplező cikket közölt, és Pukanic jegyezte a vezércikkeket, amelyekben nem kímélt senkit.

Néha már úgy tűnt, nem elégszik meg a hírközlő, elemző szerepkörrel, maga szeretne „politikát csinálni”, büntetni, vagy épp igazságot szolgáltatni. Mondták róla azt is, hogy a titkosszolgálatokhoz is köze lehet.

Haragosa akadt tehát szép számmal - kétszer próbálták megölni az elmúlt években. Először késsel támadtak rá 2003-ban, majd az idén tavasszal rálőttek. Mindkét korábbi merényletet megúszta, utóbbinál saját pisztolyával üldözte el az elkövetőt. Hónapokig rendőrségi védelem alatt állt - plusz saját testőrei is voltak - augusztusban azonban maga kérte ennek feloldását. A felesége eközben hetekig volt címlaptéma.

Mirjana Pukanic azzal vádolta meg a férjét, hogy kábítószerezésre kényszerítette, és többször is megerőszakolta őt. Az asszonyt nem sokkal ez után a rendőrség segítségével szállították el a mentők elmegyógyintézetbe, kényszergyógykezelésre. A háziorvosa írta meg a beutalót hozzá.

Európa Tanács: veszélybe került a sajtószabadság

Az Európa Tanács szerint veszélybe került a sajtószabadság Horvátországban a Nacional című hetilap volt főszerkesztőjének és marketing-igazgatójának a meggyilkolásával. A kettős gyilkosság nem csak a közbiztonságot veszélyezteti, de a sajtó- és szólásszabadságot is fenyegeti - mondta Terry Davis, a szervezet főtitkára pénteken. Hangsúlyozta, hogy a sajtó két munkatársának megölése nyilvánvalóan a szervezett alvilág által elkövetett gyilkosságok körébe tartozik. (MTI)

Később a bíróság úgy döntött, jogtalan volt az eljárás, Mirjana elmeállapotával nincs semmi gond. Az asszony, miután kiengedték az elmeosztályról, egy „védett” lakásban rejtőzött el a férje elől. Mert bár senki nem mondta nyíltan ki, azért sejteni lehetett, hogy Pukanic mozgatta a szálakat a háttérben.

Miért éppen őt?

Az elemzők egyike sem felejti el megemlíteni, Pukanic nem csupán a köztársasági elnököt, de Hrvoje Petracot is a baráti körében tudhatta. Utóbbi - szerb, horvát, montenegrói alvilági kapcsolataival kérkedő, és a háború után látványosan meggazdagodott vállalkozó - hosszas nemzetközi körözés után két éve az egyik zágrábi börtön lakója. Petrac a vád szerint néhány évvel korábban elraboltatta barátja, Vladimir Zagorec, a jelenleg szintén előzetesben ülő 45 esztendős nyugalmazott tábornok kisfiát, és csak másfélmillió eurós váltságdíj fejében engedte szabadon.

Zagorec az 1991-95-ös horvátországi háború egyik kulcsfigurája, aki Tudjman elnök bizalmasaként fegyverbeszerzésekért volt felelős. Mivel Horvátország ENSZ-embargó alatt állt, Zagorec törvénytelen üzleteket kötött, és nagy valószínűséggel még alvilági kapcsolatokat is kiépített. A horvát lapok szerint az egyik ilyen háborús „baráti szál” volt számára Petrac is, akivel később valamin összeveszett. Nem hivatalosan Petracot gyanúsítják Ivana Hodak ügyvédlány két héttel korábbi brutális kivégzésének megrendelésével.

Ivana apja, Zvonimir Hodak, híres ügyvéd Zágrábban. Legismertebb ügyfele pedig épp Zagorec, aki 2000-től Bécsben élt, és egészen addig nem firtatták a háborús dolgait, ameddig Petrac börtönbe nem került miatta, és fel nem jelentette cserébe őt, mint „a honvédő háború aljas tolvaját”, aki menet közben ellopta a fegyverbeszerzésre szánt „állami” pénz nagyobbik részét.

Ivana Hodak apja irodájában gyakornokoskodott, és néhány hónapja együtt élt Ljubo Pavasović Visković, szintén híres zágrábi ügyvéddel - hogy teljes legyen a kör, történetesen ő védi Petracot. Ivana Hodak, akit egy ismeretlen elkövető hidegvérrel kétszer fejbelőtt, tehát a két különös múltú, és ősellenséggé vált férfi, Zagorec illetve Petrac ügyvédeit kötötte össze. Előbbi védője az apja, utóbbi ügyvédje a szerelme volt, ő maga pedig kezdő jogászként járt ki-be a két irodában.

Pukanic Nacionalja közölte egyébként a legrészletesebb összefoglalókat a Zagorec, Petrac történetről és Ivana Hodak kivégzéséről.

Mire hajt a horvát alvilág?

Ranko Ostojić, aki 2001 és 2003 között a horvát rendőrséget vezette, ma pedig az ország nemzetbiztonságát felügyeli a parlamentből, a Jutarnji List napilapban úgy fogalmazott a minap: nincs olyan, hogy horvát maffia, érdekcsoportok vannak, némelyek köztörvényes bűnözőkből állnak, másokat pedig olyan vállalkozók alkotnak, akik a főleg fegyverkereskedelemmel szerzett törvénytelen háborús vagyonokat próbálják legalizálni.

Utóbbiak a veszélyesek szerinte, hiszen igen sokat tudnak kifizetni politikai, hatósági kapcsolatokért, elindulnak helyi választásokon, azaz tekintélyük van, és az elitbe tartanak, az ország irányítására vágynak. Ami most történik Horvátországban - állítják horvát politikai elemzők - nem más, mint kísérlet az alvilágból irányított hatalomátvételre.

A horvát politikusoknak - az áhított uniós tagság szorításában - jelenleg nincs más választásuk, mint, hogy megpróbálják valhogy lecsapolni azt a mocsarat, amiben maguk is nyakig elmerültek. Az újságírók pénteken már az a kérdést is feltették a zágrábi rendőrfőnöknek: vajon megvédhető-e egy ilyen merénylettől a horvát kormányfő, illetve köztársasági elnök?

(IZOLA)

Zágráb-a robbanás helyszíne
Zágráb-a robbanás helyszíne
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.