Horvátország megfigyelőként jelen lesz az EU-csúcson

Horvátország megfigyelőként már jelen lesz a december 9-i brüsszeli EU-csúcson, miután közvetlenül előtte aláírják a balkáni ország EU-csatlakozásáról szóló szerződést - közölték szerdán uniós források.

Horvátország június 30-án, a magyar EU-elnökség utolsó óráiban zárta le sikeresen EU-csatlakozási tárgyalássorozatát. A megállapodás értelmében a csatlakozási szerződés aláírását, majd - a csatlakozó országban, valamint mind a 27 mostani tagországban lefolytatandó - ratifikációs eljárást követően Horvátország 2013. július 1-én válhat az Európai Unió 28. tagállamává.

A lengyel EU-elnökség némi huzavona után végül úgy időzítette a csatlakozási szerződés - Ivo Josipovic horvát köztársasági elnök és Jadranka Kosor miniszterelnök részvételével történő - hivatalos aláírását, hogy az mindössze néhány órával előzi meg a decemberi brüsszeli EU-csúcstalákozó kezdetét. A horvát vezetést meghívták, hogy megfigyelőként legyen jelen az uniós állam-, illetve kormányfők évzáró megbeszélésén. Horvátország az érdemi vitát természetesen nem befolyásolhatja, jelenléte szimbolikus jelentőségű lesz - mondta egy diplomáciai forrás.

Horvátország a második volt jugoszláv tagköztársaság, amely EU-taggá válik, a már 2004 óta uniós tag Szlovénia után. A decemberi EU-csúcs témáinak egyike az lesz, hogy két további egykori jugoszláv tagköztársaság, Szerbia, illetve Montenegró előre léphet-e az integrációs folyamatban, az előbbi kaphat-e a tagjelölti jogállást, az utóbbi pedig tárgyaláskezdési időpontot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.