Horvátország csatlakozhat az Európai Unióhoz

Zöld jelzést adott az Európai Bizottság is, így már csak a 27 tagország igenjét kell megszerezni a magyar EU-elnökség egyik fő célkitűzéséhez

Az Európai Bizottság jóváhagyta Horvátország EU-csatlakozási kérelmét. Horvátország valószínűleg 2013-ban válhat teljes jogú taggá. A pozitív döntést Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa jelentette be pénteken, az uniós igazságügyi miniszterek luxemburgi csúcstalálkozója előtt. Horvátország csatlakozási tárgyalásainak lezárása a magyar EU-elnökség egyik fő célkitűzése volt.

Reding a döntésről beszámolva jelezte, hogy egy évvel ezelőtt még maga sem hitte volna, hogy sikerül mostanra lezárni a tárgyalásokat, de Horvátország elvégezte a feladatait. Az Európai Bizottság (EB) elnöke, José Manuel Barroso már kedden jelezte, hogy a bizottság „közel jutott” a tárgyalások lezárásához. Aznap vitatták meg a csatlakozás ügyét és aznap jelentette be Barroso, hogy „pénteken nagyon jó hírekre lehet számítani”.

Technikailag a tárgyalásokat még nem zárták le, négy fejezet még nyitott. Györkös Péter EU-nagykövet, a brüsszeli magyar állandó EU-képvisele vezetője szerint az EB pozitív döntése után a magyar elnökség minden telhetőt megtesz azért, hogy mandátuma vége előtt lezárja ezeket.

Az EB döntése után egyes tagországok még jelezhetik kiegészítő krédéseiket és pótlólagos információkat kérhetnek Horvátországtól. A magyar elnökség feladata az, hogy mind a 27 tagország egyetértését megszerezze Horvátország felvételéhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.