Tito paradicsomát árulja Horvátország

A Brioni-szigetcsoport kikiáltási ára állítólag potom 1,2 milliárd euró. Pénz aligha lesz máshonnan, a turisták száma idén kilenc százalékkal csökkent, ennek következtében - 2009 első felében - a GDP is közel hét százalékot esett.

A La Repubblica olasz baloldali napilap azokat a híreszteléseket kommentálja, miszerint a horvát kormány áruba kívánná bocsátani a Brioni-szigetcsoportot. Az egykor még gyönyörű olasz kis szigetet először a Habsburgok fedezték fel mint üdülőparadicsomot, a harmincas években pedig az olasz középosztály szállta meg nyaranta.

A második világháború után a szigetre a jugoszlávok tették rá a kezüket, elűzték egykori lakóit, 1947-től kezdve pedig Josip Broz Tito, a délszláv állam megteremtőjének exkluzív üdülőhelyévé vált, gyakorlatilag elzárva a külvilágtól. A iktátor halála óta azonban elhanyagolták. Itt is lenne az ideje -írja a La Repubblica -, hogy elvégezzék azokat a munkálatokat, amelyek turisztikai szempontból ismét vonzóvá tehetik, ám a szükséges összegekhez  Zágráb csak külföldi forrásból tud hozzájutni.

De mennyit is érhet ez a gyönyörű kis sziget, illetve a többi, hozzátartozó apróbb melléksziget, melyek a Brioni-szigetcsoportot alkotja? Egyes vélemények szerint a horvátok 1,2 milliárd eurót kérnének érte. A kísértés nagy, és a horvát kormánynak aligha áll módjában más forrásból pénzhez jutnia.

Márpedig jelenleg, a turizmusnak kiszolgáltatott Horvátország, igen nagy válságot él át. A turisták száma idén 9 százalékkal csökkent, ennek következtében - 2009 első felében - a GDP is közel 7 százalékkal.

 

Forrás: globusz.net

A Brioni (Brijuni)-sziget a kikötőből. Turizmus helyett
Brijuni, brioni sziget, horvátország
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.