Horvátország teljesítette a schengeni övezet csatlakozási feltételeit

Horvátország a kormány szerint teljesítette a schengeni övezet csatlakozási feltételeit. Ranko Ostojic belügyminiszter hétfőn adja át az Európai Bizottságnak azt a jelentést, amely bizonyítja Zágráb felkészültségét.

Horvátország hivatalosan az ország EU-csatlakozásának második évfordulóján, július 1-jén nyújtja be kérelmét Brüsszelnek a schengeni övezethez való csatlakozási szándékáról.

Zoran Milanovic miniszterelnök a kormányülésen elmondta, azzal, hogy Horvátország teljesítette a technikai feltételeket csak az első lépést tette meg, a csatlakozáshoz még hosszú hónapokat kell várnia. Kiemelte: Horvátország stabil és jól berendezkedett ország, amely képes rá, hogy teljesítse az unió külső határainak védelmével járó kötelezettségeket. Ehhez mindenekelőtt jó szervezettségre lesz szüksége, mert a költségek nagy részét az EU állja.

Az EU-nak 2016-ban kellene döntést hoznia arról, Horvátország megfelel-e a feltételeknek, de egyre több olyan figyelmeztetés érkezik Brüsszelből, amelyből az derül ki, az ország akkor sem lesz a schengeni övezet teljes jogú tagja, ha az összes technikai feltételnek eleget tesz.

Az EU tagállamai egyre kevésbé bíznak a schengeni határokban Románia, Bulgária és Horvátország nélkül is, ezért nehéz elképzelni, hogy a közeljövőben bárkit is felvennének az övezetbe. Románia és Bulgária pedig jóval előbb csatlakozott az EU-hoz, mind Horvátország – írta korábban a Vecernji List horvát napilap.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.