Horvátország szerint jöhet még tavaszi meglepetés, Magyarország világkvótát javasolt

Európa terrorfenyegetettségéről és 30-35 millió potenciális menekültről beszélt Szijjártó Péter külgazdasági külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának New York-i ülésén, amelyet szerdán hívott össze a testületet elnöklő Oroszország a több közel-keleti és észak-afrikai válság megoldása érdekében. A korábbi bejelentésekkel összhangban Orbán Viktor menekültügyi világkvótára tett javaslatot. Horvátország szerint pedig ez a tél az esély a szíriai válság rendezésére.

Szijjártó orosz nyelven köszönte meg a fellépési lehetőséget Oroszországnak. Kifejtette, hogy rossz politikai döntések instabillá tették az Európával szomszéd országokat, a szunnita szélsőséges terrorszervezet, az Iszlám Állam miatt pedig Európában nőtt a terrorfenyegetettség. Az Iszlám Állam felemelkedése – folytatta – tömeges migrációt indított útjára, amelynek „korlátlan az utánpótlása”, hiszen Irakban nyolcmillió, Szíriában pedig 12 millió ember él segélyen, akik észak-afrikai sorstársaikkal együtt már „nem túlzás”, 30-35 millióan vannak, és ők egy „gyors döntés” után bármikor elindulhatnak Európa felé. Az Európai Uniót alapítása óta nem érte olyan nagy kihívás, mint most – tette hozzá.

Fotó: Kovács Márton / Külgazdasági és Külügyminisztérium

(Azt, hogy akár „30-35 millió” menekült is útra kelhet Európa felé, Szijjártónak azóta is szívügye megemlíteni, amióta egy CNN-nek adott interjú közben „tízmilliókról” beszélt, a műsorvezető, Hala Gorani azonban félbeszakította és helyreigazította.)

Ami Szíriát illeti, Szijjártó szerint a nemzetközi közösségre két feladat hárul. Az első az Iszlám Állam elleni küzdelem, felszámolása után pedig egy mindenkit magában foglaló békefolyamat, az utóbbi viszont nem fog menni Oroszország és a transzatlanti közösség együttműködése nélkül. Európa nem fogja bírni – zárta beszédét, előrevetítve, mi történik, ha nem csökken a kontinensre nehezedő migrációs nyomás.

Fotó: Botár Gergely / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Szijjártó egyébként ott fejezte be, ahol Orbán Viktor miniszterelnök a maga gondolatmenetét elkezdte szintén New Yorkban, az ENSZ közgyűlésének migrációs témában tartott magas szintű értekezletén. A miniszterelnök szerint Európa nem lesz képes egyedül viselni a menekültáradat terhét, ezért a globális politika minden szereplőjének részt kell vennie a munkában – hangoztatta. A miniszterelnök a migrációs válság megoldására újfent világkvótát javasolt. Rövid beszédében hangsúlyozta, együtt érez azokkal az emberekkel, akiket otthonuk elhagyására kényszerítenek a körülmények, mert a bukott világpolitika és az embercsempészek áldozatai. Erkölcsi kötelességünk, hogy visszaadjuk nekik a saját országukat – mondta Orbán, aki szerint az viszont nem feladata Európának, hogy határain belül új otthont biztosítson a menekülteknek.

Szijjártó előtt a Biztonsági Tanács ülésén felszólalt Vesna Pusic horvát miniszterelnök is, aki Zágráb nevében azt mondta, a válság megoldásában az első lépést az menekültek ellátásának kell jelentenie, amelyet aztán egy minden partnert magában foglaló párbeszédnek, majd a Szíriában zajló harcok megállításának kell követne. „Ha ez nem történik meg, ha a telet nem erre használjuk, a tavasz meglepetéseket és szenvedést fog hozni” – mondta a horvát külügyminiszter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.