Elengedték a horvát rendőrök „Liberland” kikiáltóját

A horvát Vecernji list internetes portál értesülése szerint szombat este tolmácsával együtt feltartóztatták, majd a pélmonostori (Beli Manastir) rendőrőrsre szállították a cseh állampolgárságú Vít Jedlickát, aki áprilisban kikiáltotta a Liberland Szabad Köztársaságot. A miniállam a senki földjének tartott, a Duna nyugati kanyarulatánál a szerbiai Monostorszeg és a horvátországi Vörösmart között található, mindössze 7 négyzetkilométernyi területen. 

A horvát lap szerint éppen oda tartott, amikor útját állták a horvát rendőrök. és szombat éjjel kihallgatták őt. Ezt az értesülést vasárnap hajnalban az előállított is megerősítette a Twitteren, délután pedig azt közölte, hogy szabadon engedték, de „Liberlandba" továbbra sem engedték be őt.

Csehországban a pénteki államünnep miatt hosszú hétvége van, így aránylag sokan igyekeztek felkeresni ezt a területet, amely a Duna fokozatosan megváltozó medre miatt kiszáradt területen alakult ki. Más országokból is érkeztek érdeklődők, Horvátország felől főleg gépkocsikkal, Szerbiából pedig bérelt motorcsónakokkal. A horvát járőrök, illetve a szerb vízirendőrök azonban nem engedték be őket erre a területre, amelynek egyetlen ingatlanja a már csaknem összeomló vadászlak. 

„Három hétig a hatóságok azt állították, hogy mindössze rossz viccről, esetleg médiahackről van szó, most viszont már komolyan foglalkoznak velem, mert állítólag a tettem nemzetközi jogot sért” – nyilatkozta pénteken a novinky.cz internetes portálnak Vít Jedlicka „államalapító", a cseh Szabad Polgárok Pártjának (SSO) tagja, aki már „Liberland köztársasági elnökévé" kiáltotta ki magát.

A cseh liberális politikus tavasszal járt Horvátországban, ott hallott a senki földjéről. Hazatérve először tréfának, a mindenható állami bürokrácia elleni fricskának szánta a Liberland Szabad Köztársaság kikiáltását. Az „ország” honlapján kifejtette: „Az új állam alapítóinak célja egy olyan társadalmat létrehozni, ahol a tisztességes emberek anélkül érvényesülhetnek, hogy az állam felesleges szabályokkal és adókkal keserítené meg az életüket.”

„Liberland alapításának egyik oka a különböző érdekcsoportok egyre erősebb befolyása az egyes államalakulatok működésére. Többek között emiatt romlik a polgárok életszínvonala és létbiztonsága. Az alapítók olyan államokat tekintenek példaképüknek, mint Monaco, Lichtenstein vagy Hongkong.”

Liberland már saját zászlóval és címerrel is rendelkezik, mottója pedig: „Élni és élni hagyni.” Legnagyobb meglepetésére napról napra nőtt a portál látogatottsága. Jelenleg már több mint húszezren kértek - többnyire virtuális - állampolgárságot a világ szinte minden tájáról. Kérelmüket hét önkéntes dolgozza fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.