„Mintha Hitlert vagy Mussolinit rehabilitálták volna”

Hitlerhez és Mussolinihoz hasonlította a horvát igazságügy-miniszter Dragoljub Draza Mihajlovicot, a jugoszláv királyi katonaság egykori parancsnokát, volt csetnik vezért, akit csütörtökön rehabilitált a szerb bíróság.
Orsat Miljenic szerint ez olyan hiba, mintha Hitlert, Mussolinit vagy Pavelicet rehabilitálták volna. Megállapította, "ha a fasizmust nem ítéljük el megfelelő módon, az nem jó alap a jövő építéséhez".

A világban ezek a dolgok rég a helyükre kerültek, és mindenki tudja, ki volt a jó és ki volt a rossz oldalon – mondta, hozzáfűzve: a csetnikmozgalom nagyon sok rosszat okozott, elsősorban a horvátoknak.
"Számunkra ő háborús bűnös és az is marad" – szögezte le a tálcavezető.

A horvát kormány csütörtökön hibás és elfogadhatatlan döntésnek nyilvánította Mihajlovic rehabilitációját, aki csetnikmozgalmával a második világháborúban "a gonoszság és az igazságtalanság oldalán állt", és ezen semmilyen bírósági döntés nem változtathat.

"A háborús bűnösök rehabilitációja ellentétes az antifasiszta értékekkel, a demokráciával és az együttműködéssel, amelyek a mai modern Európa alapját képezik" – közölte a kormány.

A szerb bíróság döntése ellenére Horvátország továbbra is háborús bűnösnek tekinti Dragoljub Draza Mihajlovicsot – áll a külügyminisztérium közleményében, amely szerint a belgrádi döntés nem változtat azon a horvát állásponton, hogy "Mihajlovic csetnik vezér és a második világháborúban legyőzött kollaboráns katonaság parancsnoka volt".

Sokak szerint a második világháborúban a csetnik egységeket szerb nacionalista ideológia vezérelte. Ezeknek az irreguláris katonai alakulatoknak volt a főparancsnoka Draza Mihailovic, aki bizonyos források szerint katonáit egyebek között arra utasította, hogy a lakosság összes nem szerb elemét takarítsák el Nagy-Szerbia létrehozása érdekében.

A Mihajlovic közvetlen parancsnoksága alatti csetnikek által meggyilkolt muzulmánok és horvátok pontos száma mai napig nem ismert.

Draza Mihajlovicot a második világháború után a nácikkal való kollaboráció vádjával elítélték és kivégezték a hatalomra kerülő kommunisták. 2006-ban unokája kezdeményezésére indult meg a rehabilitációs folyamat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.