Horvát-magyar verseny az Adria fekete aranyáért

Egy 12 ezer négyzetkilométeres kőolajmező feltérképezése folyik, amely Zágráb becslései szerint közel hárommilliárd hordót rejt magában – írja a Corriere della Sera. Olasz, francia és angol olajcégek már sorban állnak a koncessziókért. A „legkeményebb diót” azonban az INA, a horvát állam résztulajdonában levő olajcég jelenti, amelynek egy részét a magyar Molnak adták el,

A Verseny az Adria fekete aranyáért. Horvátok, magyarok és Putyin árnyéka című cikkében a Corriere della Sera a horvát tengeren kirobbant „új (gazdasági) háború” körülményeit elemezte.

A konzervatív lap beszámoltarról, hogy szeptember óta a zágrábi kormány havi 12 millió eurót fizet a Spectrum norvég cégnek, amely hajóival a horvát tengerfeneket kutatja, és a lap szerint robbantásai súlyos következményekkel járnak a teljes Adriai-tenger élővilágára.

Egy 12 ezer négyzetkilométeres kőolajmező feltérképezése folyik, amely Zágráb becslései szerint közel hárommilliárd hordót rejt magában.

A Corriere megjegyzi, amerikai, olasz, francia és angol olajcégek már sorban állnak a koncessziókért. A „legkeményebb diót” azonban az INA, a horvát állam résztulajdonában levő olajcég jelenti, amelynek egy részét a magyar Molnak adták el, „és most a zágrábi ügyészség azt kéri, Budapesttől, hogy tartóztassa le az elnökét...”

A horvátok lendületes fellépése "irritálja a magyar kormányt, most, hogy előtűnt az adriai kincs, és ez az utóbbi hetekben diplomáciai válsághoz vezetett... A magyarok ekkora sértődöttsége gyanút keltett a horvátokban: a Mol mögött, mondják, a Gazprom oroszai állnak. És a Gazprom mögött Putyin elnök áll: hagyni, hogy kitekintsen az Adriára, nem tetszik senkinek" - írta a Corriere della Sera.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.