Horst Tappert a Waffen SS tagja volt

Derrick felügyelő, azaz Horst Tappert is a Waffen SS tagja volt, derül ki egy német szociológus kutatásaiból. A 2008-ban elhunyt népszerű színész korábban nem sokat beszélt a múltjáról, interjúiban és önéletrajzi könyvében is gondosan kerülte a témát. Most azonban kiderült, miért.

A német Frankfurter Allgemeine Zeitungban (FAZ) megjelent cikkből kiderül: Horst Tappert fiatalkorában (a dokumentumok tanúsága szerint legkésőbb 1943 márciusától) előbb a hírhedt Waffen SS egy légvédelmi osztagának tagja volt Arolsenben, majd egy Oroszországban szolgáló páncéloshadosztálynál teljesített szolgálatot, itt is a Waffen SS tagjaként. 

Az információra egy német demográfusnő életét kutató történész, Jörg Becker bukkant rá. A demográfusnő 1945-ben színházat alapított Tübingenben, amelynek 1947-től Tappert is tagja volt. Becker előtt ismert volt, hogy a színház több tagjának is "gyanús" volt múltja, így a történész utánaérdeklődött Horst Tappert katonai iratainak. Azt a megdöbbentő választ kapta a berlini katonai archívumtól, hogy Tappert valóban a Waffen SS tagja volt, legkésőbb 1943 márciusától. 

A színész korábban azzal hárította el a háborús múltja iránti érdeklődést, hogy ő végig egészségügyi szolgálaton volt, majd a háború végén hadifogságba esett. Jan Erik Schule drezdai történész a Spiegel érdeklődésére annyit mondott: egyelőre nem világos, hogy milyen körülmények között lépett be Tappert a Waffen SS-be, például gyakoroltak-e rá nyomást. 

Horst Tappert 1974 és 1998 között 281 részben alakította Stephan Derrick szerepét. A sorozat a valaha volt legnépszerűbb német krimisorozat volt, Németországban és külföldön egyaránt. Ez nagyrészt a Derricket alakító Horst Tappert elegáns, emberközeli és együttérző figurájának köszönhető: ő lett a "rendes, polgárbarát" nyugatnémet rendőr prototípusa.

A színész 2008-ban, 85 éves korábban halt meg.

Mint emlékezetes, több német híresség múltjában voltak efféle gyanús foltok: Günter Grass Nobel-díjas német író –akit sokáig a nemzet lelkiismereteként tartottak számon – csupán néhány éve vallotta be egy könyvében, hogy ifjúkorában ő is a Waffen SS tagja volt. Joseph Ratzingert, a későbbi XVI Benedek pápát pedig – szeminarista társaival együtt – erőszakkal léptették be a Hitlerjugendbe, a nácik ifjúsági szervezetébe.

Horst Tappert - orosz frontról a cannes-i vörös szőnyegig
German TV star Horst Tappert waves as he arrives at the Cannes palace festival to attend a press conference at the MIPCOM,the International film and programme market for TV ,video and satellite September 27. Horst Tappert who stars in the TV serie "Derrick inspector" announced that he will stop the serie.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.