Horror Oslóban - helyszíni beszámoló

Egyszer csak berobbant mögöttem az ablak a hetediken - nyilatkozta lapunknak egy norvég újságíró, aki a bombától alig száz méterre álló épületben dolgozott. A rendőrség azonnal evakuált mindenkit, mert további robbanástól tartottak.

- Háttal álltam az ablaknak a szerkesztőség hetedik emeletén. Már pakoltam össze a holmimat, indultam hazafelé a hétvégére, amikor egyszer csak berobbant mögöttem az üveg - mondta lapunknak a Dagsavisen című norvég lap újságírója. A szerkesztőség alig száz méterre áll a miniszterelnöki hivataltól, a legsúlyosabban megrongálódott épülettől.

Kérdésünkre, hogy mit látott, Amund Trellevik egyetlen szóval válaszolt: "a horrort". Amint kiszaladt az utcára kollégáival, mindenütt üvegszilánkokat látott és törmeléket.

Törmelék és üvegszilánk borítja Oslo belvárosát
Debris is seen on the street after a powerful explosion rocked central Oslo July 22, 2011. A huge explosion damaged government buildings in central Oslo on Friday including Prime Minister Jens Stoltenberg's office, injuring several people, a Reuters witness said. The blast blew out most windows on the 17-storey building housing Stoltenberg's office, as well as nearby ministries including the oil ministry, which was on fire. REUTERS/Holm Morten/Scanpix (NORWAY - Tags: CIVIL UNREST) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. AFGHANISTAN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN AFGHANISTAN. NORWAY OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES INNORWAY

– A bombától 100-150 méterre is minden összetört - mondta. A rendőrség mindenkit evakuált az épületekből, ezért sokáig úgy tűnt, a Dagsavisen holnapi száma nem is jelenik meg, ám az egyik szerkesztő lakásában mégis elkészül a holnapi újság. - Féltünk, a rendőrség először azt mondta, még több bomba is lehet - mondja.

A robbanás a miniszterelnöki hivatal, az olajügyi minisztérium és az igazságügyi minisztérium közelében történt.

– Ez egy hatalmas támadás a norvég lélek ellen. Ezek az épületek az ország szíve, szimbolikus jelentőségük van, ha valaki egész Norvégia ellen akar támadást intézni, akkor fog itt robbantani - mondta az újságíró. – A televíziós kommentárok már azt mondják, ez a a legfontosabb esemény Norvégia történetében a második világháború úta.

A rendőrség pedig nem volt felkészülve egy ilyen eseményre, Norvégiában nem történt hasonló a közelmúltban. - Ez nekik is új helyzet - tette hozzá.

A világsajtóban máris felmerült: lehetséges, hogy muzulmán szélsőségesek támadtak. Ezt Amund Trellevik sem tartja kizártnak. - Voltak már ilyen terrorcselekmények Dániában és Svédországban is a karikatúrabotrány miatt. Sokan azt mondták, csupán idő kérdése, hogy Norvégiát is megtámadják - mondta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.