Horribilis összegekkel simítják el az egyházi pedofilügyeket

Bár az amerikai katolikus egyház csak tavaly 144 millió dollárt fizetett ki kártérítésként az áldozatoknak, az Egyesült Államokban 15 százalékkal nőtt azoknak a bejelentéseknek a száma, amelyek papok által elkövetett szexuális visszaélésekről szólnak.

Az ötvenes évek óta már több mint 6100 papról derült ki, hogy kiskorúakat molesztált – szerepel abban a jelentésben, amelyet az amerikai katolikus püspöki konferencia tett közzé szerdán. A dokumentum szerint tavaly 15 százalékkal nőtt a nyilvánosságra került pedofilügyek száma: az egyházi hatóságok 489 esetben esetben találták megalapozottnak megfogalmazott vádakat, amelyek nyomán 406 pap vagy diakónus ellen indult eljárás. (2010-ben 428 feljelentés 345 egyházi személyt buktatott le. Több mint egyharmadukról addig nem is sejtették, hogy milyen üzelmeket folytatnak.)

A 2011-es bejelentések többsége évekkel, sőt, évtizedekkel korábban elkövetett szexuális visszaélésekről szól, megfigyelők szerint több tízezer áldozat inkább az örök hallgatást választja azóta is, hogy 2002-ben a Boston Globe egy később Pulitzer-díjat nyert tényfeltáró cikkben foglalkozott a témával. „Megújítjuk ígéretünket, hogy a végsőkig küzdünk a szexuális visszaélések ellen” – állította a jelentéshez írt expozéjában Timothy Dolan bíboros, a püspöki konferencia elnöke.

A kritikusok szerint azonban a jelentés által feltárt esetek csak a jéghegy csúcsát jelentik: a katolikus klérus kínosan ügyel arra, hogy magas rangú egyházi főméltóság ne essen áldozatul a botránysorozatnak, annak ellenére, hogy az a szexuális visszaélésekről a legfelsőbb szinteken is tudtak. Ahogy az áldozatok érdekképviseletére alakult szervezet, a SNAP állítja, a katolikus egyház nem lehet önmaga rendőre, főleg, hogy a vizsgálatok során rutinszerű dolognak számít, hogy minden felelősséget az egyszerű papokra hárítanak a bűnös üzelmekért. Megtörténik az is, hogy az ország egyik felében megvádolt egyházi személyeket áthelyezéssel védik meg a botránytól, nem ritkán olyan távoli plébániákra, ahol a hívők mit sem sejtenek előéletükről és hajlamaikról. A legmagasabb rangú egyházi személy, aki Amerikában most törvény előtt áll, egy philadelphiai prelátus, William Lynn, akit éppen ezzel – pedofíliával vádolt papok bújtatásával – vádolnak, de ősszel követi őt Robert Finn püspök is, aki elfelejtett bejelentést tenni arról, hogy az egyházmegyéjében szolgálatot teljesítő egyik papnál kislányokról készült pornográf felvételeket találtak.

Az amerikai katolikus egyház horribilis összegeket fizet ki kárpótlásként a szexuális visszaélések áldozatainak. Járulékos költségekkel együtt ez 2011-ben 144 millió dollár volt, ami ráadásul eltörpül a 2007-es 615 millióhoz képest. 2004-től tavalyig összesen 2,1 milliárd dollárba került a zaklatási ügyek elsimítása – úgy, hogy szerény becslések szerint egyházi szervezetek 2002-ig egymilliárdot már kicsengettek, és nyolc egyházmegyének, egy jezsuita rendtartománynak és az Egyesült Államokban működő Ír Katolikus Testvériségnek emiatt csődöt kellett jelentenie.

Az egyre-másra kipattanó botrányok nyomán az amerikai katolikus egyház tavaly 33 millió dollárt szánt gyermekvédelmi programokra. Az Egyesült Államokban elvben ma már nincs olyan egyházi alkalmazott, aki ne vett volna részt felkészítő programokban arról, mi a teendő, ha szexuális visszaélésekről szerez tudomást, a gyerekeket pedig megtanítják arra, kihez forduljanak, ha illetlen közeledéssel kerülnek szembe.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.