Horogkeresztes torta gyerekeknek

Indonéziában hétfőn bezárt a náci kávézó. A tulajdonos két év után döntött úgy, hogy a bel- és külföldi tiltakozás miatt inkább lehúzza a rolót.

Két év után bezár Indonézia náci kávézója: a Nyugat-Jáva tartomány fővárosában, Bandungban alapított Soldatenkaffee tulajdonosa, Henry Mulyana hétfőn a találkozott a helyi hatóságok képviselőivel, akik felszólították, hogy változtassa meg a vendéglátó egység nevét és arculatát. Mulyana erre nem volt hajlandó, inkább úgy döntött, hogy a bel-és külföldi tiltakozás hatására végleg lehúzza a rolót.

A Soldatenkaffee 2011-ben nyílt meg, a dekorációhoz kizárólag a Harmadik Birodalomból merítve ihletett: a vörös falakon volt egy kép Adolf Hitlerről, de Mulyana kifüggesztett egy hatalmas horogkeresztes zászlót is. Bár a nyitás után azonnal kitört a botrány, Mulyana eddig kitartott amellett, hogy a náci emlékfesztivál csak reklám, amely a turistákat hivatott a kávézóhoz vonzani. Mulyanát persze megtalálták a neonácik is, a Soldatenkaffee Facebook-oldala legalábbis tele van a folytatásra buzdító üzenetekkel. Ami a menüt illeti, a kávézóban a hagyományos indonéz konyha fogásai mellett szerepeltek európai ételek is, köztük egy gyerekeknek szánt tortával, amelynek díszítésére SpongyaBob mellé elfért egy horogkereszt is.

Mulyana egyébként azt mondja, hogy a dekoráción kívül semmi köze a nácikhoz. A következő üzleti húzásán még gondolkodik, de az biztos, hogy a Soldatenkaffee-t nem fogja újra megnyitni.

Délkelet-Ázsiában egy hét alatt ez már a második eset, hogy nácizmus dicsőítése miatt tör ki a botrány. A múlt hétfőn Thaiföld eminens egyetemének, a Chulalongkornnak a vezetése kért bocsánatot, amiért a művészeti kar néhány végzős hallgatója búcsúzóul tablót készített, amely Hitlert egy Gratulálunk! felirat alatt, képregényhősök társaságában ábrázolja, amint üdvözlésképpen a karját lendíti Batman felé. A tabló két napon át állt kifüggesztve az egyetemen, mielőtt eltávolították volna. „Tájékozatlan hallgatók műve, akik nem voltak tisztában azzal, hogy Hitler képével bárkit is megsérthetnek” – magyarázkodott az egyetem, már azután, hogy az interneten elterjedtek képek, amelyekhez a kar több hallgatója is karlendítéssel állt oda a tabló elé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.