Horogkereszt miatt mondott le a főszerepről

A Bayreuthi Ünnepi Játékok új sztárja lemondott Wagner A bolygó hollandi című operájának főszerepéről. Jevgenyij Nyikityin ugyanis mellkasára – igaz, még fiatalkorában – egy hatalmas horogkeresztet varratott.

– Nem tudtam, hogy ekkora felháborodást fog okozni ez a jel. Főleg Bayreuthban, már csak figyelembe véve a fesztivál történelmét is – mondta Nyikityin, és hozzátette, a tetoválást még fiatal korában csináltatta, de azt kívánja, bárcsak ne tette volna.

A német ZDF televízió az operasztár heavy metalos múltjáról szóló riportjának régi felvételein jól látszik, hogy Nyikityin mellkasán egy hatalmas horogkereszt van. Az orosz énekes szerint ez része volt az akkori underground kultúrának, de azóta már megpróbálta eltüntetni, rá is tetováltatott egy másik szimbólumot.

A horogkereszt viszont még így is feltűnt a szervezőknek. Az egykori heavy metal énekes szerdán debütált volna A bolygó hollandi című Wagner-opera új feldolgozásában. Miután kérdőre vonták, Nyikityin úgy döntött, lemond a szerepről. A botrány nagy kudarc az énekes karrierjében. Nemrég ugyanis úgy nyilatkozott a Die Weltnek, senki sem mondhatja el magáról, hogy Wagner-énekes, mielőtt fel nem lép Bayreuthban.

A náci ideológia egyébként is egy kényes pontja a fesztiválnak. A rendezvényt az antiszemita nézeteiről is elhíresült zeneszerző 1872-ben szervezte meg először. A Wagner-rajongó Hitler nagy érdeklődést mutatott a fesztivál iránt, rendszeres támogatója és látogatója volt. A náci időkben ráadásul Wagner menye, a Hitler-imádó Winifred Wagner állt a Bayreuthi Ünnepi Játékok élén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.