Hongkong: új kormányzó, botrányos választás

Az 57 éves üzletembert, Leung Chun-yinget választották meg Hongkong új kormányzójának vasárnap a Peking által favorizált jelölt ellenében.

A hongkongi választási bizottság 1200 tagja Leung Chun-yinget választotta meg a kínai különleges közigazgatási övezet következő kormányzójává – jelentették be hivatalosan is vasárnap. Az 57 éves Leung a leadott 1132 szavazatból 689-et kapott, vagyis többet a törvényben előírt minimális 601-nél. A titkos szavazás másik két jelöltjére, Henry Tang Ying-yenre és Albert Ho Chun-yanra 285-en, illetve 76-an voksoltak. A választás helyi idő szerint reggel 9 órakor kezdődött, és két órán át tartott. Sajtójelentések szerint a hétmilliós Hongkongban már szombaton utcai tüntetések zajlottak, majd diákok százai éjszakai virrasztást tartottak a választás helyszínén, tiltakozásul az ellen, hogy az ő véleményüket senki nem kérdezte meg.

Leung egy rendőr fia, és önerőből lett gazdag üzletember. Eredetileg inkább kívülállónak tartották, akinek nem sok esélye lehet a kormányzói posztra, ennek ellenére azonban hetekig vezette a hongkongi népszerűségi listákat a Peking támogatását élvező Tang előtt. A kampányt több botrány is színezte: Tangnak nyilvánosan be kellett ismernie, hogy megcsalta a feleségét, és iderült, hogy rezidenciáját engedély nélkül alakíttatta át.

Emiatt sokáig úgy tűnt, hogy Leung simán nyer, ám Peking nem késett sokat a beavatkozással. Először is, a kínai vezetés biztosította a hongkongiakat, hogy a legnépszerűbb jelölt fog nyerni, majd felröppent a hír, hogy a központi vezetés Leung mellett lobbizik. Az üzletember-elnökjelölt népszerűsége érthetően nagyot esett, ráadásul valamivel később futótűzként kezdett terjedni a hír, hogy Leung nem mellesleg tagja a Kínai Kommunista Pártnak is. Ezt Leung stábja cáfolta.

A kampány során a hongkongi sajtó azt hangoztatta, hogy ha Leung ellenében mégis Tang kap többséget az elektori testületben, akkor az a demokrácia és a választási rendszer csődjét fogja jelenteni. A Sunday Morning Post legutóbbi közvélemény-kutatása szerint az 1026 megkérdezettnek közel egyharmada válaszolt úgy, hogy ha ma kellene választania, a háromból egyik jelöltre sem adná a voksát. A Hongkong Egyetem 200 ezres mintájából 54,6 százalék tartózkodna a döntéstől.

A Kínához 1997-ben visszacsatolt volt brit gyarmat, a világ egyik kereskedelmi és gazdasági központja magas szintű autonómiát és szabadságot élvez; területén az úgynevezett „egy ország, két társadalmi rendszer" elve érvényesül, politikai berendezkedését 50 évre garantálták. Választási rendje azonban sajátos: a választási bizottságba a lakosságot, illetve társadalmi, üzleti, egyházi élet különböző rétegeiből, meghatározott arányszámoknak megfelelően választanak, illetve delegálnak tagokat. A hongkongi alaptörvény szerint létszámuk kezdetben 800 fő volt. Kormányzót ötévente választanak. Leung azt a Donald Tsangot váltja Hongkong kormányzói posztján, aki már kitöltötte a törvényben engedélyezett két mandátumát, így nem szállhatott újra versenybe.

A központi ígéretek szerint a következő alkalommal, vagyis 2017-ben már várhatóan közvetlen választáson dönthetnek elsőszámú vezetőjükről a hongkongi polgárok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.