Hongkong vezetője is megszólalt az erősödő tiltakozás miatt

A feszültségek mihamarabbi csökkenését szorgalmazta Leung Csun-jing kormányzó, aki végre a nyilvánosság előtt is megszólalt a hongkongi tüntetésekkel kapcsolatban, és reményét fejezte ki a felek közötti tárgyalások jövő heti megkezdésének ügyében. A továbbra is fennálló utcai zavargások, a diákok elszántsága és a rendőri erőszak azonban nem a béke közeljövőbeli megvalósulása felé mutat. 

A kormányzó két héttel azután szólalt meg először a média képviselői előtt, hogy a zavargások közel mindennapossá váltak, és a város gyakorlatilag megbénült. A rendőrök újabban könnygázt is bevetnek a demokráciapárti tüntetők ellen, ami az erőszak elharapózását vonta maga után – számol be a Reuters.

A tüntetők fő követelése, hogy a szárazföldi Kína beleszólása nélkül választhassák meg kormányzójukat 2017-ben. Leung azonban megismételte Kína hajthatatlan álláspontját, miszerint a hongkongiak csak az általuk átvizsgált jelöltek közül választhatnak majd.

„A közhiedelemmel ellentétben nem minden nyugati demokráciában van lehetősége a polgároknak a teljesen szabad választásra" – nyilatkozta a sajtónak Leung arra a kérdésre reagálva, hogy mi lehet a megoldás a kialakult helyzetre, ha Kína nem hajlandó engedni.

Carrie Lam főtitkár már hetekkel korábban lemondta a tüntető diákokkal való tárgyalást, mondván velük egyelőre nem lehet érdemi párbeszédet lefolytatni.

Az egyre súlyosbodó zavargások epicentruma a város legnagyobb üzleti negyede, amelynek közelében lévő kormányzati épületek és a Törvényhozó Tanácsának épületének falait ellepték a Hitlert, bandavezéreket és a kormányzót gonosz farkasként megjelenítő poszterek.

Csütörtökön a kora reggeli órákban a rendőrök paprikaspray-vel próbálták meghátrálásra késztetni a békés tüntetőket, akik a Leung irodájához vezető főút jelentős részén megakadályozták a közlekedést. Az incidens arra válaszul történt, hogy a rendőrök egy nappal korábban fizikai erőszakot alkalmaztak, ami tovább gerjesztette az utcai felháborodást. Az elképesztő brutalitást egy tüntető videóra vette, és megosztotta a világhálón. Ennek eredményeként újabb felháborodott hongkongi lakosok lepték el az üzleti negyedet, akik közül sokan hivatalos formában is benyújtották panaszukat.

A verekedésről készített videó vírusként terjed a különféle internetes portálokon, ami újabb lendületet adott a korábban erejüket vesztő tüntetéseknek. A Civil Párt megvert képviselőjéről számos fénykép készült, amit a tüntetők vadul lobogtattak az utcákon, a rendőrök felelősségét hangoztatva. A hatóságok szerdán bejelentették, hogy a Civil Párt demokráciapárti tüntetőjét bántalmazó rendőrt elbocsátották.

A tüntető diákok egyike a sajtónak azt a sokak által hangoztatott véleményt tolmácsolta, miszerint a rendőrök becsapták az állampolgárokat, amikor erőszakkal léptek fel ellenük.

A zavargások csúcspontján több mint 100.000 tüntető vonult utcára a választójog megnyirbálása miatt. A régióban ez a legnagyobb ilyen jellegű demonstráció az immár legendássá vált 1989-es Tiananmen-téri politikai megmozdulások óta.

Habár az utcákon továbbra is kitartó diákok száma az elmúlt hetekben jelentősen megcsappant, a rendíthetetlen demonstrálók folyamatosan nyomás alatt tartják a hatóságokat. A tüntetéseket a hivatalos csatornák törvénytelennek minősítették, és a lakosság egy jelentős része sem rokonszenvez vele.

Li Ka shing, Hongkong egyik ingatlancézára, a város egyik legbefolyásosabb és leggazdagabb embere szerdán felszólította a tüntetőket, hogy térjenek haza családjukhoz.

„Szeretném megkérni a protestálókat, hogy menjenek haza, nehogy a mai túlzott lelkesedésüket holnap megbánás kövesse".
Hongkong viszonya a szárazföldi Kínával az „egy ország-két rendszer" elve alapján működik, ami a városállamot különleges igazgatású területté tette, így számos autonómiával és szabadságjoggal rendelkezik. 

A Kínai Népköztársaság vezetői kijelentették, hogy soha nem fognak engedni a hongkongi diákok követeléseinek, mert félő, hogy a szárazföldi Kínában is ilyen jellegű törekvések ütnék fel a fejüket.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.