Hongkong: A kormányzó háza előtt tüntetnek

A demokráciapárti tüntetők Leung Csun-jing lakóhelyéhez vonultak, miután a keddi tárgyalások eredménytelenül záródtak a kormány és demonstrálók képviselői között.

A tüntetőket felháborította a kormányzó korábbi kijelentése, melyben kivitelezhetetlennek tartja az általuk követelt reformokat. Leung szerint a szabad választásokkal a szegény és képzetlen munkásosztálynak is beleszólást biztosítanának a város működésébe.

BBC arról számol be, hogy körülbelül 200 tüntető vonult Leung háza elé szerdán. A demonstrálók szerint a kormányzó hétfői kijelentése jól mutatja, hogy a hongkongi politikát a gazdagok érdekében manipulálják. A választási rendszer már régóta a jómódúaknak kedvez egy olyan helyen Ázsiában, ahol az egyik legnagyobb szakadék húzódik a gazdagok és a szegények között.

Szerdán a kormány kiadott egy nyilatkozatot, melyben közölték, hogy egyenlően kell figyelembe venni az összes csoport véleményét, ahelyett, hogy a legnagyobb közösség érdekeit képviselnék.

A keddi tárgyalások eredménytelenül záródtak a kormány és a tüntetők képviselői között. A két órás megbeszélést a televízió is közvetítette, és a demonstrálók is élőben figyelemmel kísérhették azt kivetítőkön.

A kormány képviselői szerint a diáktüntetők követeléseit lehetetlen végrehajtani. Carrie Lam kormányzati főtitkár elmondta, hogy a hongkongi vezetés jelentést küld a kínai kormány tisztviselőinek, melyben tolmácsolják a tiltakozók véleményét, és létrehoznak egy platformot, mely megkönnyíti a párbeszédet a jövőbeni alkotmányos változásokról.

Lam ugyanakkor hangsúlyozta, Hongkong nem dönthet egyedül saját politikai fejlődéséről, mert Kína különleges igazgatású területe.

A diáktüntetők vezetője, Alex Chow a tanácskozás után elmondta, hogy a kormány már szeretne valamilyen módon megoldást találni a kialakult problémára, de az általuk kínáltaknak nincs semmi gyakorlatban is hasznosuló tartalma. A diákvezető szerint lehetővé kell tenni a hongkongiak számára, hogy ők jelölhessenek képviselőket a 2017-es választásokra, mert a kínai kormány által kijelölt jelölőbizottság nem reprezentatív, nem képviseli a társadalom egészét. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.