Honduras elengedi Zelayát

A hondurasi átmeneti kormány engedélyt adott a hatalomból elűzött elnöknek, Manuel Zelayának arra, hogy Mexikóba távozzon az országból.

Egy mexikói tisztségviselő megerősítette: tárgyalások folynak arról, hogy országa befogadja Zelayát. Úgy tűnik azonban, nincs még végleges megállapodás, és nincs arra utaló jel sem, hogy a volt államfő készülne elhagyni a tegucigalpai brazil nagykövetséget, ahol szeptemberben menedéket talált.

Zelaya a Radio Globónak nyilatkozva elmondta: helyzete megoldásáról tárgyalásokat folytat. Beszélt Felipe Calderón mexikói és Leonel Fernández dominikai elnökkel is. Nem politikai menedékjogot akar, mert az esetleg akadályozná arra irányuló erőfeszítéseit, hogy ellenzéket toborozzon a Hondurasban most hatalmon lévő, őt eltávolító erők ellen, hanem "szívesen látott vendég" szeretne lenni valamely külföldi országban.

„Méltányos, egyezségen alapuló megoldást” akar helyzetére, olyat, amely tiszteli a törvényt és elnökként betöltött hivatalát” – mondta a rádióban. Olyan státust szeretne, amely lehetővé tenné, hogy (külföldön) folytassa politikai tevékenységét.

Oscar Raúl Matute, a hondurasi átmeneti kormány belügyminisztere a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta: Mexikó kérte, hogy Zelaya biztonságban távozhasson az országból, de a kérelemben nem szerepel, hogy menedéket kapó hondurasi állampolgárként vagy elnökként fogadják őt Mexikóban. Ezért kérték Mexikót, egészítse ki a dokumentumot. A mexikói kormány küldött Tegucigalpába egy repülőgépet Zelayáért, feleségéért és két gyerekükért – tette hozzá Matute belügyminiszter.

A hondurasi kongresszus december 3-án úgy szavazott nagy többséggel, hogy Zelaya nem térhet vissza hivatalába. A szavazás része volt a június 28-án államcsínnyel megbuktatott baloldali elnök és de facto utódja, Roberto Micheletti volt házelnök közötti megállapodásnak. A vasárnapi elnökválasztást a jobboldali Porfirio Lobo nyerte meg, aki januárban lép hivatalba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.