Homokviharon bukott Cameron látogatása

Váratlan látogatást tett David Cameron brit kormányfő kedden Afganisztánban, ám egy hatalmas homokvihar megakadályozta, hogy az ázsiai országban állomásozó brit erők legnagyobb alakulatait is meglátogassa.

Cameron útját biztonsági okokból nem jelentették be előre. Gépe az eredeti tervek szerint a Hilmend tartományban lévő Camp Bastion támaszponton szállt volna le: ez a legfőbb afganisztáni brit bázis. A rossz időjárási körülmények miatt azonban csak a szomszédos Kandahár tartományban, egy NATO-támaszponton tudták fogadni, s a homokvihar miatt arról is le kellett mondania, hogy legalább helikopterrel visszavigyék Hilmendbe, az ottani kormányzóval való találkozóra, illetve egy brit előretolt állás meglátogatására.

Cameron végül a kandahári bázison állomásozó brit repülős egység tagjaival beszélgetett, illetve a nemzetközi biztonsági erők, az ISAF dél-afganisztáni regionális parancsnokával, James Huggins amerikai tábornokkal tárgyalt.

A tervekben eleve nem szerepelt kabuli látogatás. Ám Cameron telefonon beszélt Hamid Karzai afgán elnökkel, s megállapodtak abban, hogy a jövő év elején Londonban találkoznak.

Nagy-Britannia az ISAF második legnagyobb kontingensét állítja ki, az Egyesült Államok után: mintegy 9500 brit katona harcol Afganisztánban. Cameron megerősítette, hogy 2012-ben közülük kivonnak 500 embert, s hogy ez a folyamat az azt követő évben is folytatódni fog. Azt azonban nem közölte, hogy 2013-ban London hány katonát akar hazahívni. A miniszterelnök leszögezte: 2014 végéig az összes brit katona elhagyja az országot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.