Homofób politikus az ENSZ Közgyűlésének élén

Ezrek tiltakozását váltotta ki az a tegnapi döntés, miszerint Uganda külügyminisztere lesz az ENSZ Közgyűlésének elnöke, ugyanis az afrikai országban a közelmúltban hozták meg a világ egyik legszigorúbb, homoszexuálisokat sújtó törvényét.
Bár az afrikai nemzetek egyöntetűen támogatják Sam Kutesát, már több mint 9000-en aláírták azt a petíciót, amelyben kérik az ENSZ tagállamait, akadályozzák meg, hogy Kutesa legyen az ENSZ Közgyűlésének elnöke.

Az Egyesült Államokból is érkeztek a petíciót támogató hangok: az AP hírügynökségnek nyilatkozó Kirsten Gillibrand szenátor szerint igencsak nyugtalanító lenne, ha egy olyan nemzet minisztere töltené be a posztot, ahol életfogytiglani börtönbüntetés jár a homoszexualitásért. Arról nem is beszélve, hogy emberi jogi szervezetek szerint a 2005 óta külügyminiszteri posztot betöltő politikusnak nagy szerepe volt a szigorú, februári melegellenes törvény kidolgozásában.

Egyelőre nem tudni, hogy lesz-e foganatja a tiltakozásnak, hiszen Afrikán a sor, hogy elnököt válasszon a Közgyűlés élére, és az afrikai nemzetek mind támogatják a 65 éves ügyvédet. A politikus szerdai beszédében hangsúlyozta, megválasztása azt jelzi, hogy bíznak benne, és elismerik Uganda szerepét az ENSZ-ben.

Mint mondta, a közgyűlésnek a szegénység csökkentésére, a klímaváltozás elleni harcra ás a nemek közötti egyenlőség javítására kellene összpontosítania.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.