Homályos ügynökjátszma Pristina és Berlin között

Titkos ügynökök vagy csak álkémek? – sok kérdés mellett ez is válaszra vár abban az igen homályos és zavaros ügynöktörténetben, amely Pristina és Berlin között gabalyodik. Sajtótalálgatások szerint Pristina arra használja a botrányt, hogy mielőbb megszabaduljon a nemzetközi felügyelettől.

Titkos ügynökök vagy csak álkémek? – sok kérdés mellett ez is válaszra vár abban az igen homályos és zavaros ügynöktörténetben, amely Pristina és Berlin között gabalyodik. A koszovói albán hatóságok ugyanis letartóztattak három német állampolgárságú férfit, azzal gyanúsítva őket, hogy a német titkosszolgálat, a BND embereiként robbantásos merényletet követtek el az EU pristinai képviseletének épülete ellen.

A merénylet még november közepén történt, a három német férfit a múlt héten vették őrizetbe. Míg a koszovói albánok szerint az illetők a német titkosszolgálat ügynökei, a német kormány egyelőre csak letartóztatott német állampolgárokról beszél, a BND pedig hallgat. Hogy mégis lehet valamilyen titkosszolgálati háttere az ügynek, arra több minden is utal. A héten a BND vezetői tájékoztatni fogják a parlament, a Bundestag illetékes bizottságát. A dpa hírügynökség úgy értesült: a Pristinában letartóztatott trió a BND koszovói fedőcége, a beruházási-üzleti tanácsadásra szakosodott Logistic Coordination Assessments Services alkalmazásában áll.

A koszovói hatóságok azt állítják, hogy a házkutatások során olyan dokumentumokat találtak, amelyekből kiderül, a három férfi a BND ügynöke. Ezt a vádlottak tagadják. A pristinai ügyészség a többi között terrorizmussal vádolja a németeket, akiket több mint egy éve figyelnek a koszovói belbiztonsági szervek. A vádak közé tartozik, hogy a német ügynökök állítólag meg akarták hiúsítani az EULEX misszió sikerét.

Ez a vád azért bizarr, mert Németország igen aktívan és jelentős létszámmal képviselteti magát az EU-misszióban, amelyben különböző tagállamokból közel kétezer rendőr és igazságügyi szakember a koszovói jogállami rendszer kiépítését hivatott elősegíteni.

A német sajtóban és médiában olyan találgatások láttak napvilágot, hogy a zavaros „ügynök-ügy” valójában a koszovói albán vezetők belharcainak része. A koszovói albánok egy része mielőbb szeretne megszabadulni a „nemzetközi felügyelőktől”, hogy minden tekintetben önálló államot alakíthassanak.

Berlin

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.