Holtponton a kínai-vietnami tárgyalások

Nem sikerült valami fényesre az első napja a tengeri viták miatt tartott vietnami–kínai tárgyalásoknak – írja a BBC. Vietnami részről Pham Binh Minh külügyminiszter, kínai részről pedig Yang Jiechi kínai államtanácsos képviselte a feleket Hanoiban. Az egyeztetések után a vietnamiak nem nyilatkoztak, ami jelzi, hogy valószínűleg nem sokra jutottak. Rendszeres médiajelentésében a kínai külügyminiszter azt mondta, Vietnam túlságosan nagy feneket kerít a dolognak – írja a BBC.

A kínai külügyminiszteri szóvivő, Hua Chunying néhány részletet elmondott a tárgyalásokról. Szerinte Yang kijelentette, hogy az olajfúró jelenléte teljesen legális.

A kínai szóvivő szerint a vietnami delegáltaknak azt mondták, hogy „hagyjanak fel a beavatkozással és az ingerléssel, ne túlozzák el az ügyet, hagyják abba a nézeteltérések további gerjesztését és újabb viták indítását".

A felek most először tárgyalnak azóta, hogy a múlt hónapban Kína-ellenes tüntetések robbantak ki Vietnamban, amelyek néhány áldozatot is követeltek. A megmozdulások számos tajvani tulajdonosú gyárban törtek ki.

A Kína-ellenes hangulatot az váltotta ki, hogy a kommunista ország egyik fúrótornyát a Paracel-szigetekről olyan vizekre vitte, amelyek mindkét ország felségterületét képezik.

Mióta Kína arrébb költöztette az olajfúróját, mindkét ország mozgósította hajóit, a közeli vizekre küldve őket. A vietnami média szerdán jelentette, hogy Kína több hajót és helikoptert küldött a fúrótoronyhoz. Peking korábban azzal vádolta Vietnamot, hogy az ország hajói több mint 1400-szor ütöttek rajta kínai hajókon. Vietnami hajók viszont május végén azután süllyedtek el, hogy kínai hajóval ütköztek.
Mindkét ország az ENSZ elé vitte már az ügyet, követeléseiket pedig benyújtották az ENSZ főtitkárának, Ban Ki Munnak.

Kína bejelentette, hogy a fúrótorony jelenlegi helyén várhatóan augusztusig marad, és egy iskolát is épít a Paracel-szigeteken. Pekingnek számos szomszédjával van vitája a tengeri területek kapcsán, ahol szeretné területeit növelni.

A két ország közti tárgyalások csütörtökig tartanak majd.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.