Holtan találták az oknyomozó riportert

Ruben Espinosa élettelen testére négy nőé mellett bukkantak rá Mexikóvárosban.

A fővárosi ügyészség közlése szerint a Proceso nevű lap oknyomozó riportere korábban zaklatás miatt elköltözött a Veracruz szövetségi államban lévő lakhelyéről. Családja pénteken már nem tudott kapcsolatba lépni a férfival, ezért az Article 19 nevű jogvédő szervezet kérte a hatóságokat, hogy tegyék meg a megfelelő lépéseket.

Holttestére négy halott nő mellett találtak rá egy Mexikóváros központjában fekvő lakásban – írja a Guardian. A négy nő közül három ott lakott, a negyedik háztartási alkalmazott volt. Haláluk okát még vizsgálják – közölte az ügyészség. A brit lap szerint az újságírót lelőtték.

A mexikói szövetségi államok közül Veracruz az egyik legveszélyesebb az újságírók számára. Egy szakmai szövetség szerint 2010 óta 11 újságírót gyilkoltak meg itt, a legutóbbit egy hónappal ezelőtt. Két másik veracruzi újságírót – köztük Espinosát – valamely más államban ölték meg.

Az Article 19 szerint Espinoza meggyilkolása új szintre emelte az újságírók elleni erőszakot Mexikóban, mert ő az első, akivel Mexikóvárosban végeztek, miközben menekülni próbált. Hozzá hasonlóan sok olyan újságíró megy a fővárosba, ha fenyegetve érzi magát, mert ott működik a kormány által létrehozott hivatal, mely védelmet biztosít számukra.

A jogvédő szervezet szerint azért is gyilkolhatták meg Espinozát, mert a hatóságok a kisujjukat sem mozdították védelme érdekében, holott az Article 19 már júniusban megkongatta a vészharangot, amikor az oknyomozó riporter arról számolt be, hogy követik őt és zaklatják veracruzi otthonában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.