Holtan találták az eltűnt izraeli tinédzsereket

Megtalálták annak a három izraeli tinédzsernek a holttestét, akik június elején tűntek el Hebron mellett – jelentette be hétfőn az izraeli hadsereg. Izrael a Hamászt gyanúsítja emberrablással és gyilkossággal. Légiereje az éjjel csapást mért a Gázai övezetre

A 16 éves Naftali Frenkel és Gilad Shaár, illetve 19 éves társuk, Ejal Jifrah földi maradványai egy veremben feküdtek a közeli falu, Halhul mellett, mindössze néhány kilométerre attól a kereszteződéstől, ahol utoljára stoppolni látták őket.

Tizennyolc napja kereste őket a hadsereg egy nagyszabású művelet, a Fivérem Őrzője keretében. (A művelet nevét adó kifejezés Káin és Ábel történetéből származik.)

Lucas Jackson / Reuters

Izrael kezdettől fogva a Hamászt vádolja Frenkel, Shaár és Jifrah elrablásával, a palesztin szélsőséges szervezet cáfolja, hogy bármi köze lenne a dologhoz. Halhul mellett hétfő este összetűzések törtek ki palesztinok és az izraeli biztonsági erők között. A hadsereg bejelentése után hétfő este a belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét is jelentkezett egy közleménnyel, amely szerint az izraeli hírszerzés huszonnégy órával a tinédzserek eltűnése után rájött, hogy emberrablásról van szó, amelyet két Hamász-aktivista, Marvan Kavaszameh és Amar Abu Ajsa hajtott végre. Néhány nappal később az izraeliek rájöttek arra is, hogy a három tinédzsert minden valószínűség szerint meggyilkolták. Ekkor kezdték nagy erőkkel átfésülni a Hebron környéki területeket.

A három izraeli tinédzser mindegyike jesivaiskolában tanult. A Tel-Aviv és Jeruzsálem közötti Modi'inbe akartak menni, amikor eltűntek. Frenkel az izraeli mellett amerikai állampolgár is volt. Az izraeli politikusok egymás után szólalnak meg Simon Peresz elnöktől Jichák Herzogig, az ellenzéki Munkapárt elnökéig, nyilvánítják részvétüket és adnak hangot a megdöbbenésüknek. A jeruzsálemi Cion téren kétszáz ember gyűlt össze tüntetni és gyászolni a három tinédzser halálát. Megszólalt az a Vatikán is, ahol pünkösdkor Mahmúd Abbász palesztin elnök Peresszel és Ferenc pápával együtt imádkozott a Közel-Kelet békéjéért. a szentszéki közlemény szerint a három izraeli tinédzser meggyilkolása „visszataszító, elfogadhatatlan” bűn volt.

Az izraeli kormány biztonsági kabinetje rendkívüli ülést hívott össze az ügyben. A biztonsági kabinet ülése előtt Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Naftali Bennett gazdasági miniszter – a vezető kormánypárt, a Likud, illetve a koalíciós partner Habajit Hajehudi elnöke – külön is egyeztetett a három tinédzser halálára adandó válaszról. Danni Danon helyettes védelmi miniszter a Hamász teljes elpusztítására szólított fel. A biztonsági kabinet ülésen nem született döntés a Hamász elleni esetleges csapásról és más megtorló intézkedésekről sem – ezzel a Netanjahu-kormány meg akarja várni keddet, a három tinédzser temetését, de a két feltételezett emberrabló, Kavaszameh és Ajsa házába az éjjel izraeli katonák hatoltak be. Ajsáénál tűz is kitört. A Háárec szerint a biztonsági kabinet ülésétől függetlenül az izraeli légierő helyi idő szerint éjjel kettő (magyar idő szerint éjjel egy) előtt csapást mért a Hamász gázai állásaira.

A Hamász gázai szóvivője, Szami Abu Zuhri erre úgy reagált, hogy a szervezet nem akar katonai konfrontációt Izraellel, de készen áll és nem fogja ölbe tett kézzel tűrni, hogy megtámadják. Ron Proszor izraeli ENSZ-nagykövet eközben a tinédzserek halálát, az Izraelt érő gázai rakétatámadásokat és a nemrég a Fatah és a Hamász támogatásával megalakult palesztin egységkormányt elítélő határozatra szólította fel Ban Ki Munt, a világszervezet főtitkárát. Ban a maga részéről egyelőre úgy nyilatkozott, „a béke ellenségeinek aljas tette”, ami történt.

Az emberrablást elítélte Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke is, és a palesztin biztonsági erők együttműködtek az izraeliekkel az eltűnt fiatalok felkutatása érdekében. Június 12., az emberrablás óta több száz palesztin radikálist fogtak el az izraeli biztonsági erők.

Az egyébként nem egészen világos, hogy a három tinédzser holttestét mikor találták meg. Hétfő estig – írja a Háárec – a hír hivatalosan embargó alatt volt, azután viszont, hogy a közösségi médiában felröppentek az első pletykák, a hadsereg is a nyilvánosság elé állt vele.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.