Holnap hazatér a Mumbaiból a két magyar EP-küldött

Szombaton érkeznek vissza Mumbaiből az a két magyar, aki Mumbaiban vészelte át a terrortámadásokat. Az Indiában tartózkodó 100-150 magyar közül senki más nem kérte a nagykövetség segítségét.

Jól van és az elutazásra vár az Európai Parlament küldöttségének két magyar tagja, aki Mumbaiban tartózkodott a terrortámadások idején – erősítette meg Magyarország nagykövete pénteken az MTI-nek.

Franciaország egy 180 férőhelyes repülőgépet küld az EP-delegációért és olyan uniós állampolgárokért, akik nem tudták elérni repülőgépüket – mondta Pálmai Géza telefonon az indiai fővárosból, Újdelhiből. A repülőgép érkezését közép-európai idő szerint fél tízre várják, és legkorábban két órával később indul vissza. Úti célja valószínűleg Párizs lesz, ebben az esetben mintegy hét és fél órát vesz igénybe az út – mondta a nagykövet.

Szelestey Lajos, a Külügyminisztérium szóvivője nem sokkal később telefonon arról tájékoztatott, hogy Glattfelder Béla EP-képviselő nem várja meg a francia gép indulását, hanem egy menetrendszerinti járattal Londonba utazik pénteken, és szombaton délelőtt érkezik meg Budapestre.

A néppárti képviselő és Császi Levente szakértő az EP nemzetközi kereskedelmi bizottsága küldöttségének tagjaként érkezett Mumbaiba, India pénzügyi és gazdasági központjába. Császi megvárja a francia gépet.

Mint Pálmai elmondta, más magyar állampolgár továbbra sem kérte a nagykövetség segítségét. A diplomata egyébként úgy tudja, pénteken a spanyol kormány szintén repülőgépet küldött Mumbaiba, hogy az ott rekedt honfitársait hazautaztassa. Ez a gép már vissza is indult.

A Külügyminisztérium és a nagykövetség továbbra sem javasolja a magyar állampolgároknak, hogy Mumbaiba utazzanak - mondta Pálmai. Az Indiába készülő magyaroknak azt javasolják, hogy indulás előtt vegyék fel a kapcsolatot a nagykövetséggel a tárca honlapján található tájékoztatóban szereplő telefonszámok valamelyikén. Máris nagy számban jelentkeztek be a képviseleten szervezett vagy egyéni utazásra készülő magyarok, tőlük a nagykövetség elkéri a telefonszámukat, és tartja velük a kapcsolatot – mondta el a nagykövet.

A nagykövetség szerint összesen mintegy 100-150 magyar tartózkodik Indiában, beleértve azokat, akiket munkájuk odaköt, és azokat is, akik üzleti tárgyalásokra érkeztek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.