Holnap elindulnak az uniós eljárások

Holnap megindulnak Magyarország ellen a kötelezettségszegési eljárások - értesült a Bruxinfo. Lehet, hogy több eljárás is indul a jegybanktörvény miatt.

Mindhárom korábban kifogásolt ügyben megindítja kedden a kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen az Európai Bizottság – értesült több, egymástól független forrásból a BruxInfo. A nemzetközi készenléti hitelkeretről szóló tárgyalások megindításának továbbra is szigorú feltétele a jegybanktörvénnyel kapcsolatos függetlenségi aggályok eloszlatása, az viszont egyelőre nem egyértelmű, hogy milyen mélységű garanciákat látna szívesen Brüsszel - írja a brüsszeli hírügynökség.

Az eljárásokról a biztosi testület erről csak a kedd délutáni, strasbourgi ülésén hozza meg a hivatalos döntést, de a jogi szolgálatok befejezték a jogszabályok vizsgálatát, és megerősítették a Bizottság korábbi felvetéseit - írják.
 
Három magyar ügy van napirenden. A jegybanktörvény a legfontosabb, amellyel kapcsolatban Brüsszel már korábban kifejtette, hogy a december 30-án elfogadott jogszabály nem garantálja teljes mértékben a nemzeti bank független működését a politikától. A jegybanktörvény több pontját is bírálja a Bizottság, ezek egy része az elsődleges jogot (az EU Alapszerződésének 130. cikkét sértheti).

Ez a rendelkezés tartalmazza a tagállami központi bankok függetlenségének követelményét - fejtik ki, hozzátéve: nem csak ez a passzus a kétségek oka, s a BruxInfónak nyilatkozó bizottsági források egyelőre azt sem kívánták megmondani, hogy a jogszabály miatt összesen hány kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen.
 
Problémás lehet az igazságszolgáltatási reformmal és az új adatvédelmi hatósággal kapcsolatos sarkalatos törvény is. Viviane Reding illetékes biztos aggályait pedig nem oszlatta el a kormány terjedelmes válaszlevele, amit a törvényt bíráló levelére válaszul kapott. 
 
A testület a bírók nyugdíjkorhatárának 70-ről 62-re csökkentése, az igazságszolgáltatási rendszer átszervezése, és az adatvédelmi biztosi pozíció megszüntetése, valamint egy új adatvédelmi hatóság felállítása miatt is indít kedden kötelezettségszegési eljárást, de ez esetben sem lehet még tudni, hogy hány eljárást is jelent mindez összesen.

A ABizottság a Bruxinfo szerint kedd délután elküldi az eljárásról szóló hivatalos értesítőt, amelyben információt kér a kormánytól. Normális esetben a Bizottság két hónapos határidőt szokott adni a tagországoknak a válaszra, de a Bruxinfo úgy tudja: a testület most jóval szigorúbb lesz, és rövidebb dátumot jelöl majd meg a válaszadásra. Ha a Bizottság a kormány válaszában nem kap megfelelő garanciákat a módosításokra, elindul a második szakasz. Ebben indokolással ellátott véleményt (reasoned opinion) küldhet a tagország számára, amely már hivatalos felszólítást jelent arra, hogy a tagország feleljen meg az európai uniós jogszabályoknak. Ez esetben is 2 hónapos határidőt szabhat meg az Európai Bizottság.
 
Ha ennek sem tesz eleget megfelelően a kormány, akkor az Európai Bizottság az Európai Bíróság elé citálhatja Magyarországot, amely pénzbüntetést is kiszabhat Magyarország ellen, ezen felül pedig kötelezően végre kell hajtania a Bíróság ítéletét.


A Bizottság kitart amellett, hogy a Magyar Nemzeti Bank függetlenségével kapcsolatban további garanciákat kell kapnia Brüsszelnek, enélkül nem kezdődhetnek el a hivatalos tárgyalások Magyarország és az Európai Bizottság között egy készenléti hitelkeretről. Egyelőre nehéz megítélni, hogy pontosan milyen mélységű garanciákat szeretne az EU: a törvény módosításához ragaszkodik a testület, vagy egy ezzel kapcsolatos ígéret is elég számára?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.