Holnap eldől, Juncker lesz-e a Európai Bizottság elnöke

Lehet, hogy még egyszer meghallgatják az európai parlamenti szocialisták Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnökjelöltet, mielőtt neki adnák a szavazatukat. A döntés elhúzódása nem azt jelenti, hogy a szocialisták nem akarják megszavazni, hanem azt, hogy esetleg szeretnének további ígéreteket kicsikarni tőle.

Az Európai Parlament (EP) kedden szavaz Strasbourgban arról, hogy a jobbközép irányzatú, néppárti Jean-Claude Juncker volt luxemburgi miniszterelnök legyen-e az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének, az Európai Bizottságnak az elnöke. Junckert az uniós országok állam-, illetve kormányfői testülete, az Európai Tanács minősített többséggel - David Cameron brit és Orbán Viktor magyar miniszterelnök ellenszavazatával - jelölte a tisztségre.

Francois Lenoir / Reuters

Baraczka Eszter, a Kossuth Rádió brüsszeli tudósítója elmondta, nem lesz meglepetés, ha Junckert megválasztják a tisztségre, miután a néppártiak és a szociáldemokraták között megállapodás köttetett a személyéről Ezt sokan nevezik nagykoalíciónak, ám a két fél nagyon vigyáz rá, hogy együttműködésük ne legyen annak minősíthető, hiszen programokat nem egyeztetnek. A két nagy politikai tömbhöz csatlakozott a liberális frakció is.

A Néppárt és a liberálisok már támogatásukról biztosították Junckert, a szocialisták még hezitálnak kicsit, azt mondják, őket nem győzte meg a politikus a múlt heti több órás meghallgatásán, ezért szeretnék még egyszer beszélgetni vele. Az olasz szociáldemokrata Gianni Pittella például a szemére hányta, hogy a migrációval kapcsolatban nincsenek határozott elképzelései.

Ha lesz újabb meghallgatás, arra valószínű, ma kerül sor. Az azonnali döntés hiány nem azt jelenti, hogy a szociáldemokraták nem akarják megszavazni – hiszen köti őket a megállapodás –, hanem azt, hogy esetleg szeretnének további ígéreteket kicsikarni Junckertől – tette hozzá a tudósító.

A politikus már eddig is sok mindent ígért, például, hogy a növekedési és stabilitási paktumért felelős biztosi tárcát szocialista politikus töltheti be, valamint, hogy támogatja a nők és férfiak egyenlő bérezését és az európai minimálbér bevezetését. Azt szintén mondta, hogy esetleg leválthatják az úgynevezett trojkát – ez az a bizottság, amely uniós intézményekből és az IMF-ből áll, feladata pedig, hogy ellenőrizze, a hitelt kapott országokban, hogyan hajtják végre a kilábalást segítő programokat.

Juncker arra is hajlandóságot mutatott, hogy rugalmasabban lehessen alkalmazni az államok fiskális ügyeit „kordában tartó" stabilitási és növekedési paktumot. Ehhez tartozik egyebek mellett a 3 százalékos hiányküszöbről szóló szabály. A jelölt összességében szociálisan érzékenyebb Európát ígért.

Junckernek kedden 376 szavazatra lesz szüksége az Európai Bizottság elnöki posztjának elnyeréséhez. Az Európai Néppártnak 221, a szociáldemokratáknak 181 mandátuma van, és ehhez jönnek még a liberálisok. A támogató pártoknak megvan tehát a szükséges számú képviselője, ám szinte biztos, hogy azok egy része nem Junckerre szava, miután a titkos szavazás során az Európai Parlament tagjait nem köti olyan pártfegyelem, mint egyes nemzeti parlamentekben. A Fidesz képviselői már bejelentették, hogy nem szavaznak Junckerre és hasonló kiszavazás várható a brit munkáspárti képviselőktől. Összesen hatvan-hetven valamelyik centrumpárthoz tartozó EP-tagról lehet tudni, hogy nem fogja támogatni Juncker jelölését -írja a hirado.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.