Holnap döntenek a thaiföldi miniszterelnök sorsáról

Ha Jinglak Sinavatrát bűnösnek találják a hatalommal való visszaélés vádjában, akkor le kell mondania, a hívei pedig ugyanúgy az utcákra vonulnak, mint a fél éve tüntető ellenzék.
Jinglak azt állítja, hogy ő nem avatkozott be a döntési folyamatba
Jinglak azt állítja, hogy ő nem avatkozott be a döntési folyamatba
Chaiwat Subprasom / Reuters

Szerdán hirdet ítéletet a thaiföldi alkotmánybíróság Jinglak Sinavatra miniszterelnök asszony ügyében. Jinglakot hatalommal való visszaélés vádolják. Ma azzal védekezett a taláros testület előtt, hogy nem ő, hanem a miniszterek bizottsága döntött 2011-ben a nemzetbiztonsági tanács vezetőjének, Thawil Pliensrinek a leváltásáról és a kinevezéséről miniszterelnöki tanácsadónak. Thavilt Vichien Podposzri akkori országos rendőrfőkapitány váltotta a nemzetbiztonsági tanácsban, a rendőrfőkapitány posztjára pedig Jinglak egyik sógora, Prievpan Damapong került „Én nem avatkoztam be a döntési folyamatba más alkalommal sem, amikor közhivatalnoki állásokról volt szó"– állította most a miniszterelnök asszony.

A főleg a bangkoki elitet és a középrétegeket képviselő „sárgainges" ellenzék immár fél éve tüntet a fővárosban Jinglak ellen, arra hivatkozva, hogy valójában a 2006-ban katonai puccsal megdöntött, majd a korrupciós vádak elől száműzetésbe menekült bátyja, a volt kormányfő Thakszin Sinavatra bábja. Jinglak februárban előrehozott választásokkal próbált véget vetni az utca politikai nyomásának, de ezt a megméretést az ellenzéki Demokrata Párt bojkottálta, sőt, a hívei több körzetben erőszakkal meg is akadályozták a szavazást. Utólag a bíróság érvénytelenítette a eredményét, és új választásokat rendelt el. Az ellenzék viszont továbbra is Jinglak távozását követeli, és hogy a hatalmat átmenetileg egy nem választott tagokból álló „népi tanács" kapja meg.

Ebben az elhúzódó patthelyzetben hozhat változást az alkotmánybíróság, ha bűnösnek találja a miniszterelnököt a hatalommal való visszaélésben. Jinglaknak ebben az esetben le kell mondania, az őt támogató a vidéki „vörösingesek" pedig borítékolhatóan tömegtüntetésekbe fognak kezdeni. Így történt 2010-ben is, amikor bírósági döntésekkel megbuktatták az akkori Thakszin-párti utódkormányt. A Bangkok egyik fő kereszteződését két hónapon át megszállva tartó vörösingesek ellen a hadsereg lépett fel. A katonák kormányzati parancsra a tömegbe lőttek, kilencven embert ölve meg. A sárgainges tüntetések vezetője az a Szuthep Thaugszuban, aki miniszterelnök-helyettes volt az akkori bangkoki kabinetben. A következő 2011-es választásokon biztosan győzött Jinglak pártja, a Pheu Thai.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.