Hollywoodi rendező fia gyilkolt Kaliforniában

Elliot Roger hat emberrel végzett péntek este a kaliforniai Isla Vistában, mielőtt az ámokfutása után öngyilkos lett volna. A nőket okolta a szenvedéseiért.

Egy hollywoodi rendező, Peter Rodger fia volt az az ámokfutó, aki péntek este három embert leszúrt,. hármat pedig lelőtt a kaliforniai Isla Vistában, nem messze a University of California Santa Barbara-i épületegyüttesétől – jelentette be szombaton a család ügyvédje.

Péntek este Elliot Rodger először leszúrt három embert a saját lakásában, majd fél tíz körül kocsiba vágta magát, száguldozni kezdett a fekete BMW-jével a főleg egyetemi hallgatók lakta Isla Vistában. Válogatás nélkül nyitott tüzet a járókelőkre, akik közül hármat sikerült megölnie, ötöt pedig megsebesítenie, mielőtt a kivezényelt rendőrök tűzpárbajba bocsátkoztak volna vele. A kocsija végül belerohant egy parkoló autóba, ami után fejlövéssel, holtan találták meg. Öngyilkos lett. Az ámokfutásra három kézi lőfegyvert, két Sauer P226-ost és egy Glock 34 Long Slide-ot vitt magával. Több mint négyszáz golyó volt nála.

Elliot három leszúrt áldozatának a nevét nem hozták nyilvánosságra, de azokét, akiket lelőtt, igen. Mindegyikük – a 22 éves Katherine Cooper, a 19 éves Veronika Weiss, és a 20 éves Christopher Ross Michael-Martinez – a UCSB diákja volt. Az öt sérültből négyet elgázolt. (Az első hírek még úgy szóltak, hogy Elliot mind a hat áldozatát lelőtte. A lakásában leszúrtak szombat este kerültek elő.)

Az ámokfutásnak egyébként rengeteg előjele volt. A fiú néhány hete Megtorlás címmel videót töltött fel a YouTube-ra, amelyen elárulja, hogy eddig minden nő visszautasította a közeledését, 22 évesen is szűz, majd azzal fenyegetőzik, hogy gyilkolni fog Isla Vista utcáin, lemészárolva mindenkit, akit csak meglát. A lakásában – amelyben a Santa Barbara-i megyei seriff, Bill Brown szerint Elliot horrorfilmet idéző látványt hagyott maga után a három leszúrt emberrel – találtak egy tízezer szavas, 141 oldalas önéletrajzi jellegű írást is, amelyben szintén a nőket okolja a szenvedéseiért. A videó miatt az anyja egyébként felvette a kapcsolatot a hatóságokkal. Már csak azért is, mert Elliot Asperger-szindróma miatt korábban pszichiátriai kezelés alatt állt.

A fiú apja, Peter ismert ember Hollywoodban. Rendező-asszisztensként dolgozott a Jennifer Lawrence főszereplésével készült kasszasikeren, Az éhezők viadalán, rendezőként és forgatókönyvíróként pedig egy Hugh Jackmannel, Ringo Starral és Baz Luhrmannal forgatott dokumentumfilmet, a 2009-es Oh My Godot is ő jegyez

Elliot ámokfutása miatt az Egyesült Államokban menetrendszerűen fellángolt a vita a fegyverviselési törvények esetleges korlátozásáról. Főleg azután, hogy Elliot egyik áldoztának az apja, Richard Martinez egy szívbemarkoló beszédben a politikusokat és a nagyhatalmú fegyverlobbit, az NRA-t vádolta meg a fia halála miatt. „Miért kellett Chrisnek meghalnia? A felelőtlen politikusok és az NRA miatt, akik mind csak a fegyvertartás jogáról beszélnek. De mi van az élethez való joggal? Mikor lesz vége ennek az őrületnek?" – kérdezte felindultan a gyászoló apa. Az NRA egyik lobbiműsorának nemrég egyébként sikerült a büszke fegyverviselők között említenie azt az Ernest Hemingwayt, aki 1961 július 2-án a kedvenc vadászfegyvere csövét a szájába vette és agyonlőtte magát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.