Hollande magyarázkodik

Négyszáz újságíró előtt negyvenperces magyarázkodással kezdte első nemzetközi sajtótájékoztatóját az Elysée-palotában Francois Holande francia államfő, fél évvel hivatalába való beiktatása után.

A hirtelen és szokatlanul nagy népszerűségvesztését Hollande a szükséges intézkedésekkel magyarázta, és hangoztatta, hogy a felmérések eredménye egyáltalán nem befolyásolja döntéseit – ezek hatását ötéves mandátumához igazítja. Hollande tagadta, hogy politikájában „cikkcakkok” lennének: szerinte tevékenysége eredeti vállalásaival és elveivel van összhangban, ehhez hozzátette azonban, megérti a franciák aggodalmait a válság alakulása miatt. Bejelentette, hogy a kormány elképzelései szerint jövőre 0,8 százalékos lesz a gazdasági növekedés, az államháztartási hiány pedig nem éri el a három százalékot. Viszont a munkanélküliség a jövő év végéig még valamelyest növekszik majd – javulás csak ezt követően várható.

Francois Hollande nem tud cikkcakkokról
France's President Francois Hollande, seen in this video grab from French private TF1 television, speaks during a prime time news broadcast at their studios in Boulogne-Billancourt, near Paris, September 9, 2012. REUTERS/Handout (FRANCE - Tags: POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS

Hollande munkájában három prioritást említett: az Európai Unió „újraorientálását”, a versenyképesség növelését és az adósságállomány csökkentését. Bejelentette, hogy az általános áfakulcs a jelenlegi 19,6 százalékról mégsem 21,2, hanem csak 20 százalékra emelkedik majd, miközben az alapvető fogyasztási termékek 5,5 százalékos kulcsa 5 százalékra mérséklődik. Hollande megköszönte a módosabb rétegeknek, hogy a növekvő terhek 70 százalékát a társadalom 20 százaléka fogja magára vállalni. Hozzátette, a kormány még idén új banktörvényt terjeszt be – ennek értelmében a bankoknak a „vállalkozások, a gazdaság és a lakásépítés szolgálatába kell állniuk”. Jelentősen csökkenteni kívánják a banki felső vezetők juttatásait, és megtiltják az úgynevezett mérgezett banki termékek forgalmazását.

Hollande kiállt a többsebességes Európa mellett, miközben szerinte az uniónak „szolidaritási mechanizmust” kell működtetnie a bajba jutott országok megsegítésére. Az államfő közölte, hogy Párizs a szír ellenzéki koalíciót ismeri el a szír nép egyetlen törvényes képviselőjének. A francia elnök rendkívül népszerűtlen, a felmérések szerint támogatottsága mostanában 36 százalék körül van. Elődje, az Élysée-palotából idén távozó Nicolas Sarkozy népszerűsége 53 százalék volt fél év után.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.