Hollandia bíróság elé viszi Moszkvát a Greenpeace miatt

Hollandia választott bírósági eljárást kezdeményezett Oroszország ellen, hogy elérje a Greenpeace környezetvédő mozgalom letartóztatott aktivistáinak szabadon bocsátását. Ha ez a lépés nem hoz eredményt, akkor a Nemzetközi Tengerjogi Törvényszéktől kérnek ideiglenes intézkedést – közölte levélben a hágai parlamenttel Frans Timmermans külügyminiszter.

A múlt hónap közepén egy északi-sarkvidéki olajfúrótoronynál tartott tiltakozó akció miatt őrizetbe vett harminc környezetvédő között két holland állampolgár van, és hajójuk, az Arctic Sunrise is holland zászló alatt fut. A brit külügyminiszter ugyancsak el akarja érni, hogy óvadék fejében szabadon bocsássák a letartóztatottakat, akik ellen kalózkodás miatt emeltek vádat.

A nyomozó hatóság annak ellenére döntött így, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a Greenpeace-akciót aligha lehet ezzel a minősítéssel illetni. Ez pedig szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint csak azt bizonyítja, hogy az államfő nem tudja befolyásolni az igazságszolgáltatást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.