Hollande már szívesen látott vendég

Kedden egynapos villámlátogatásra érkezett a brit fővárosba a nemrégiben megválasztott francia elnök.

David Cameronnak jó oka volt, hogy szívélyes fogadtatásban részesítse Francois Hollande-ot, hiszen a választási kampány idején barátságtalan lépésként visszautasította a szocialista politikussal való találkozást és teljes mellszélességgel kiállt ellenfele, Nicolas Sarkozy mellett. Párizs nem vette jó néven a brit kormányfő nemrégiben, a mexikói G20 csúcsértekezleten tett kijelentését sem. Cameron akkor közölte, hogy tárt karokkal várja a magas adókulcs elől menekülő dúsgazdag franciákat.

Hollande a díszegység két sorfala között Londonban
London, 2012. július 10. A hivatalos látogatáson Nagy-Britanniában tartózkodó Francois HOLLANDE francia elnök ellép a díszegység sorfala között a londoni külügy- és nemzetközösségi minisztérium előtt rendezett fogadási ünnepségen. (MTI/AP/Pool/Lewis Whyld)

A Downing Street 10-ben elköltött munkaebéden kiemelt szerepet kaptak a gazdasági témák, különösen az eurózónában kialakult súlyos helyzet, amelynek megoldásával kapcsolatban a britek, francia vélemény szerint, meglehetős érdektelenséget tanúsítanak. Az ebéd után tartott sajtótájékoztatón kiderült, hogy egyik vezető sem támogatja az Európai Unió költségvetésének elfogadhatatlan mértékű emelését. Korábbi ellenkezését feladva Cameron támogatásáról biztosította az eurózónához tartozó országok között kiépítendő banki unió tervét.

A „first girlfriend” Párizsban maradt, így Valérie Trierweiler elkerülte a Londonban első hivatalos látogatása során hatalmas tetszést aratott Carla Brunival való összehasonlítást. Hollande a windsori kastélyban II. Erzsébet vendégszeretetében is részesült, élvezve egyben a királynő kifogástalan francia nyelvismeretét. Az elnök találkozott egyik képviselőjével is, hiszen a mintegy 350 ezer itt élő francia miatt gyakorta a „hatodik legnagyobb francia városként” emlegetett London elegáns South Kensington kerülete saját mandátummal rendelkezik a párizsi nemzetgyűlésben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.